Karides Temizleme

Karides Temizleme

Karides temizleme; Karides deniz mahsullerinin en çok tüketilenlerinin başında gelen bir deniz mahsulüdür. Kafadan bacaklı olan bu deniz mahsulü aynı zamanda kabuklu bir yapıya sahiptir. Bu yapısına göre de üç farklı şekilde sınıflandırılır. Bunların en büyük olanlarına jumbo, orta boylarına kanal ve küçüklerine ise cimcime denir. Karidesin yenme şekillerinin tariflerinde kullanılacak türleri de ona göre adlandırılmaktadır. Çeşitli yöre ve yerlerde isimlerinde değişiklik olabilmektedir. Her deniz mahsulünde olduğu gibi karideslerin de kendisine has temizleme yöntemi vardır. Karides temizleme genel olarak bakıldığında kabuğu ve iç organlarının temizlenmesi gibi görünmektedir. Karidesler temizlenmesi sonucunda pişmeye hazır hale gelir.

Karides Temizleme;

Öncelikle karideslerin yıkanması gerekmektedir. Bu işleminde bol su ile yapılması önemlidir. O nedenle de derin bir kap içerisinde bol su ile yıkanmasının ardından bir tel süzgeç yardımı ile suyu süzülerek bekletilir. Daha sonrasında ise karideslerin kafa kısmı bıçak değil el ile kendinizi doğru çekilerek kopartılır. Yani bir el kafada bir bacaklarda olacak şekilde tutulur ve iki taraf birden çekilerek kafa ve bacaklar kopartılır. daha sonra gövde kısmında bulunan etçil yeri saran kabuklarıda soyulur. Genellikle başın koparılması esnasında gövdede bulunan kabuk kendiliğinden etten ayrılır. Ama bazende nadiren de olsa elinizle kabuğun içerisindeki etin elleriniz ile biraz itilmesi gerekebilir. Daha sonra kuyruk kısmında kıvrım düzleştirildikten sonra kabuğu kırmak çok daha kolay olur. Ancak burada dikkat edilecek en önemli ayrıntı etin parçalanmasına engel olmaktır. O nedenle de acele etmeden yavaş yavaş yapmanızda fayda vardır. Özellikle ilk defa temizleyen bu konuda özen göstermeleri gerekir. Dış kabuğu çıkarıldıktan sonra baş kısmına yakın bulunan küçük küçük ayağa benzeyen uzantılarda kopartılır. Kabuk ve ayaklarından tamamen ayıklanmış olan karidesin iç organları ise tıpkı hamsi içi gibi karnı yarılarak temizlenir. Karides hamsiden bile küçük bir yapıda olduğundan iç kısmını parmaklar ile temizlemek biraz daha zor olabilir. İç organları da çıkarılan karideslerin hepsi tekrar bol su ile yıkanır. Artık karidesler temizlenmiş ve pişmeye hazır hale gelmiştir.

Karides Temizlemede dikkat edilmesi gerekenler;
  • Özellikle kabuk kısmı çıkarılırken etin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
  • İç organlarının temizlenmesi esnasında koyu renkli yerlerin tam temizlendiğinden emin olunmaktır.
  • Karidesler de kabuk parçaları kalıp kalmadığına bakılması gerekir.
  • Karidesler uzun süre muhafaza edilen deniz mahsullerinden olmadığından temizlenmesinin ardından tüketilmelidir.
Karides temizleme, biraz meşakkatli gibi görünse de alıştığınızda sizlere kolay gelecektir. Her şeyde ilk acemilik dönemi zordur. Her balığın kendi temizleme stili bilindikten sonra hiçbir balık temizlenmesi aslında zor değildir. Önemli olan yöntemini bilmektir. Afiyetle kalın.
Son Güncelleme : 02.11.2018 20:05:08
Karides Temizleme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Karides Temizleme Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Karides Temizleme"
Bende karidesi alarak bahçemde yapmak istiyorum. Ama karidesin nasıl temizlendiğini bilmiyorum. Bu balıkları temizlemem zor ve zaman alıcı olacaksa hiç almayayım. Sizce temizlemek kolay olur mu?
Pedük . 02.09.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Karides Yemeği
Karides Yemeği
Karides Yemeği, denizlerin nadide kabuklularından olan ve kolay pişirilen karidesle yapılan yemeklerin genel adıdır. Az kalori ve doymuş yağ içeren karides bu yönüyle de diğer deniz mahsüllerinden ayrılır. Görünüş itibariyle bazılarına itici gelse de...
Amano Karides
Amano Karides
Amano karides, Bilimsel isim olarak Caridina Japonica olan bu canlılar Takashi Amano'nun araştırmaları neticesiyle akvaryum hayatına 1995 senesinde kazandırılmıştır. Görüntü olarak yarı-transparan kahverengi tonlara sahip bir karides türüdür. Amano k...
Karidesli Noodle
Karidesli Noodle
Karidesli Noodle, noodle'ın diğer adı çin eriştesidir. Bildiğimiz eriştenin daha ince daha yuvarlak daha çabuk pişeni olarak düşünebiliriz. Çok lezzetlidir. İçine koyulan her şeye ayrı bir lezzet verir. Tarifimizde noodle ve karidesi aynı anda kullan...
Karidesli Pizza
Karidesli Pizza
Karidesli Pizza, farklı ve bir o kadar da lezzetli ve besleyici olan güzel ve pratik bir pizza tarifidir. Alışıla gelmişin dışında değişik bir tarif. Bu lezzeti her öğünde rahatlıkla tüketebilirsiniz. İster bir pazar kahvaltısında ailenizle, ister öğ...
Karides Nasıl Temizlenir
Karides Nasıl Temizlenir
Karides Nasıl Temizlenir, karides kabukları olan bir deniz mahsulüdür. Ve pişirme işlemlerine başlanmadan önce mutlaka temizlenmesi gereklidir. Karidesler boyutlarına göre isimlendirilirler. En büyük karidesler Jumbo, orta boy olanlar kanal, küçük bo...
Tereyağlı Karides
Tereyağlı Karides
Tereyağlı Karides, yapmak belki de en kolay tarifler içerisinde en kolayına giren bir tarif vereceğim sıvayın kollarınızı hadi bakalım. Çimçim diye adlandırdığımız ufak boy karideslerden alıyorsunuz ardından ama küçük boyunu bulamadım büyük boy ka...
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides güveç nasıl yapılır, karides güveç tarifleri farklı malzemelerle hazırlanabilir. Bazı tariflerde tereyağlı, kaşarlı, bazı tariflerde ise domates, biber gibi sebzelerle zenginleştirilebilir. Sonuçta gerçekten lezzetli bir karides yemeği yiyebi...
Karides Sosu
Karides Sosu
Karides Sosu, Bu sosun asıl adı "remoulade" sosudur. Ve hazırlanması da çok kolaydır. Sadece gerekli olan malzemeleri bir araya getirmeniz yeterli olacaktır. Bu sos genelde pane haldeki karidesle tam bir uyum içinde olmaktadır.Karides sosu için gerek...
Karides Nasıl Ayıklanır
Karides Nasıl Ayıklanır
Karides Nasıl Ayıklanır; Karides dendimi akla kabuklu bir deniz ürünü gelir ve tabiki yemeği yapılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir. Karidesler boylarının büyüklüğüne göre Jumbo ve kanal ve cimcime adı altında adlandırılmaktadır. Karideslerinin...
Sarımsaklı Karides
Sarımsaklı Karides
Sarımsaklı Karides, Karides dünyanın en leziz ve D vitamini bakımından oldukça zengin bir nimettir. Karides dendimi çok kolay ve leziz olacak bir tarif veriyorum haydi başlayalım yemek severler.Sarımsaklı karides malzemeleri; Yarım Kilo Karides Ya...
Dondurulmuş Karides Güveç
Dondurulmuş Karides Güveç
Dondurulmuş karides güveç, bir deniz ürünü olan karides pembe gri ve sarımsı renklerde olabilir. karides bir deniz ürünü olmasına rağmen tatlı sularda da yaşayan bir çok çeşidi vardır. Ülkemizde Karadeniz dışında bütün denizlerde avlanabilmektedir, b...
Karides Söğüş
Karides Söğüş
Karides Söğüş, Karides dendi mi çoğu kişi balıkçılarda görünüşü nedeniyle kimse karidesi tercih etmez hatta itici bulan kişiler bile vardır. Fakat bir kere bile yeyip tadına bakan kişiler adeta karides söğüşün etkisi altından kurtulamamış bir lezzet ...

 

Karides Kolesterol
Beyaz İnci Karides
Karides Yemekleri
Karidesli Makarna
Karides Yavrusu
Karides Güveç Kalori
Karides Türleri
Karides Besin Değeri
Karides Cızlama
Güveçte Kaşarlı Karides
Karides Güveç
Karides Makarna
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Karides Balığı
Karides Nasıl Pişirilir
Güveçte Tereyağlı Karides
Karides Cipsi
Dondurulmuş Karides
Karides Yemeği
Amano Karides
Karidesli Noodle
Karidesli Pizza
Karides Nasıl Temizlenir
Tereyağlı Karides
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Popüler İçerik
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Dondurulmuş karides nasıl yapılır, eğer karidesi seviyor ve sıkça yapmak istiyorsanız dondurulmuş karidesi alabilirsiniz.Dondurulmuş karides ile taze ...
Karides Balığı
Karides Balığı
Karides Balığı, Avrupa denizleri ve Kuzey Amerika Sahillerinde yaşayan ve kabuklular sınıfında olan balıklardır. Genellikle denizlerin kumluk bölgeler...
Karides Nasıl Pişirilir
Karides Nasıl Pişirilir
Karides nasıl pişirilir: Karides, denizlerin ender kabuklarından olması bir yana pişirilmesi, az kalorili olması, doymuş yağ içeriklerinin barındırma...
Güveçte Tereyağlı Karides
Güveçte Tereyağlı Karides
Güveçte tereyağlı karides, Karidesi özellikle kışın balık mevsimin açılması ile tüketmeye başlarız. Karides kolaylıkla hazırlanabilen ve çok çabuk piş...
Karides Cipsi
Karides Cipsi
Karides Cips, Cips zararlı olduğu için çoğu kişi yemeye çekinir. Bu cips tarifi hem doğal hem az yağlı hemde çok besleyici bir cips tarifidir. Yapması...
Dondurulmuş Karides
Dondurulmuş Karides
Dondurulmuş karides: Denizlerde ve tatlı sularda yetişen Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde de olmaktadır. Karidesin denizlerde ve tatlı sular...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019