Karides

Karides, denizde yaşayan bir canlıdır. Soğuk denizlerde yaşamayı sever ve eklem bacaklı bir türdür. Boyları genelde 6 cm boyutundadır. Kuzey Amerika denizlerinde ve Avrupa ülkelerinin denizlerinde çok sık görülmektedir. Karideslerin dış etkenlerden korunması için dış katmanları vardır ve bu dış katman kalsiyum karbonattan oluşmaktadır. Tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilirler.
10 ayaklı ve eklem bacaklıdır. Çoğu kişi karidesi çok lezzetli bulup yiyecek olarak tüketirlerken kimiside dış görünüşünü beğendiği için akvaryumda beslemeyi tercih ederler. Karides çok çeşitli bir canlıdır. 2500 kadar çeşidi vardır fakat bunun 300 adeti bilinmektedir. Ülkemizde yaklaşık 60 karides çeşidi bulunmaktadır. Denizlerin kumlu olan bölgelerinde yaşarlar ve canlılar sınıfında kabuklu grubuna girer. Karideslerin en değişik özelliği bulundukları ortama göre değişiklik gösterir. Karidesler denizde bulunan ve kendisinden küçük olan tüm balık ve canlıları yiyerek yaşarlar. Oldukça lezzetli ve kalorisi düşük bir besindir.

Karides çeşitleri

  • Yeşil karides
  • Kiraz karides
  • Altın karides
  • Gökkuşağı karidesi
  • Sakura karides
  • Siyah kaplan karides
  • Mavi inci karides
  • Kardinal karides
  • Çil karides
  • Çikolata karides
  • Beyaz inci karides
  • Kristal karides

Karidesin faydaları nelerdir?


Karides küçük bir canlı olabilir fakat yararları kendisinden büyüktür.
Sağlık açısından çok faydalıdır. İçerisinde mineral ve vitaminler açısından zengindir. Birçok hastalıktan korunmak için karides tüketilebilir. Diş eti hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalorisi düşüktür fakat oldukça büyük protein deposudur. D vitamini yönünden zengindir ve bu da kemiklerin, dişlerin gelişimine neden olur. Kan hücrelerinin gelişimini sağlar. Vücudu kanser yapan maddelere karşı korur. Omega 3 yağ asidi içerdiği için beyin fonksiyonunun gelişimini sağlar.

Karides nasıl pişirilir?


Karides ülkemizde çok tercih edilen ve sevilen bir lezzettir. Karides pişirilirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır.

Karides kişinin isteğine göre kabuklu veya kabuksuz olarak pişirilebilir. Karides temizlenirken dikkat etmek gerekir. İlk olarak karides temizlenirken başı ve bacaklarından başlanmalıdır. Daha sonra kuyruk kısmı temizlenir. Eğer karidesler donmuş ise donu çözülmeden temizlenmesi daha kolay olur. Karidesler pişmeden önce kesinlikle bağırsakları temizlenmelidir. Çünkü karidesler piştikten sonra bağırsağın temizlenmesi çok zor olur. Karidesin birçok pişirme tekniği vardır. İnsanlar damak tatlarına uygun olan yöntemi seçerler. Bu yöntemler karides tava, fırında karides, ızgara karides ve yağda karidestir.

Not: Karides hanefi mezhebi haricinde diğer mezheplerce helaldir. Hanefi mezhebince helal değildir.
21.01.2024 22:25:17
Karides ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karides Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Karides"
benim büyük bir akvaryumum var ve evde yetiştirilip yiyebileceğim karides türü var mı? bu konuda çok bilgisizim, araştırdığım zaman yenmek için olan karides türleri söylenmiyor..
barbaros . 22.07.2017
Karides neden helal değildir? Din profesörü müsünüz? Kanıtlarınız nelerdir? açıklayınız lütfen biz de aydınlanalım?
Serkan . 16.03.2022 12:38:23

Karides Güveç

Karides güveç, karides tarifleri arasında özel bir yeri olan, lezzetli bir tariftir. Karides bildiğiniz gibi deniz mahsulleri arasında en sevilenidir. İçeriğ...
Devamını Oku

Karides Makarna

Karides Makarna, Karides çok kolay bir şekilde yapılabilen ve oldukça hızlı pişen harika bir deniz mahsulüdür. Mükemmel bir görüntü ve iştah açıcı bir k...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır

Dondurulmuş karides nasıl yapılır, eğer karidesi seviyor ve sıkça yapmak istiyorsanız dondurulmuş karidesi alabilirsiniz. Dondurulmuş karides ile taze karide...
Devamını Oku

Karides Balığı

Karides Balığı, Avrupa denizleri ve Kuzey Amerika Sahillerinde yaşayan ve kabuklular sınıfında olan balıklardır. Genellikle denizlerin kumluk bölgelerinde ya...
Devamını Oku

Karides Nasıl Pişirilir

Karides nasıl pişirilir: Karides, denizlerin ender kabuklarından olması bir yana pişirilmesi, az kalorili olması, doymuş yağ içeriklerinin barındırması ...
Devamını Oku

Güveçte Tereyağlı Karides

Güveçte tereyağlı karides, Karidesi özellikle kışın balık mevsimin açılması ile tüketmeye başlarız. Karides kolaylıkla hazırlanabilen ve çok çabuk pişen bir ...
Devamını Oku

Karides Cipsi

Karides Cips, Cips zararlı olduğu için çoğu kişi yemeye çekinir. Bu cips tarifi hem doğal hem az yağlı hem de çok besleyici bir cips tarifidir. Yapması ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides

Dondurulmuş karides: Denizlerde ve tatlı sularda yetişen Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde de olmaktadır. Karidesin denizlerde ve tatlı sularda ür...
Devamını Oku

Karides Yemeği

Karides Yemeği, denizlerin nadide kabuklularından olan ve kolay pişirilen karidesle yapılan yemeklerin genel adıdır. Az kalori ve doymuş yağ içeren karides b...
Devamını Oku

Amano Karides

Amano karides, Bilimsel isim olarak Caridina Japonica olan bu canlılar Takashi Amano'nun araştırmaları neticesiyle akvaryum hayatına 1995 senesinde kazandırı...
Devamını Oku

Karidesli Noodle

Karidesli Noodle, noodle'ın diğer adı Çin eriştesidir. Bildiğimiz eriştenin daha ince daha yuvarlak daha çabuk pişeni olarak düşünebiliriz. Çok lezzetlidir. ...
Devamını Oku

Karidesli Pizza

Karidesli Pizza, farklı ve bir o kadar da lezzetli ve besleyici olan güzel ve pratik bir pizza tarifidir. Alışıla gelmişin dışında değişik bir tarif. Bu lezz...
Devamını Oku

Karides Nasıl Temizlenir

Karides Nasıl Temizlenir, karides kabukları olan bir deniz mahsulüdür ve pişirme işlemlerine başlanmadan önce mutlaka temizlenmesi gereklidir. Karidesle...
Devamını Oku

Tereyağlı Karides

Tereyağlı Karides, yapmak belki de en kolay tarifler içerisinde en kolayına giren bir tarif vereceğim sıvayın kollarınızı hadi bakalım. Çimçim diye adlandırd...
Devamını Oku

Karides Güveç Nasıl Yapılır

Karides güveç nasıl yapılır, karides güveç tarifleri farklı malzemelerle hazırlanabilir. Bazı tariflerde tereyağlı, kaşarlı, bazı tariflerde ise domates, bib...
Devamını Oku

Karides Sosu

Karides Sosu, bu sosun asıl adı "remoulade" sosudur ve hazırlanması da çok kolaydır. Sadece gerekli olan malzemeleri bir araya getirmeniz yeterli olacaktır. ...
Devamını Oku

Karides Nasıl Ayıklanır

Karides Nasıl Ayıklanır; Karides dendimi akla kabuklu bir deniz ürünü gelir ve tabi ki yemeği yapılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir....
Devamını Oku

Sarımsaklı Karides

Sarımsaklı Karides, Karides dünyanın en leziz ve D vitamini bakımından oldukça zengin bir nimettir. Karides dendimi çok kolay ve leziz olacak bir tarif veriy...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Güveç

Dondurulmuş karides güveç, bir deniz ürünü olan karides pembe gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karides bir deniz ürünü olmasına rağmen tatlı sularda da yaş...
Devamını Oku

Karides Söğüş

Karides Söğüş, Karides dendi mi çoğu kişi balıkçılarda görünüşü nedeniyle kimse karidesi tercih etmez hatta itici bulan kişiler bile vardır. Fakat bir kere b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Son Forum Konuları
Karnında Yumurta Dolu Olan Karidesim Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024