Karides Yetiştiriciliği
Karides Yetiştiriciliği, Karides pek çok ülke için çok değerli ve lezzetli sayılan bir gıdadır. Ülkemizde de karides pahalı olarak pazarlanan bir deniz ürünüdür. Karides yetiştiriciliği ekonomik şekilde uygulanabilir bir teknik durumu gelmiştir. Günümüzde 20 milyon larvayı yıl boyu yetiştirebilen kuluçkahaneler oluşturulmuştur. Karidesler yuvarlak ve uzun şekilli bir yapıya sahiptirler.
Vücudunu örten kabuk serttir. Karidesler ara sıra kabuk değiştirirler. Karideslerin baş kısımlarının ucunda rastrum denilen bir çıkıntı bulunur. Bu çıkıntı türlerine göre az çok değişir. Bu çıkıntı sayıları karides larvalarında dönem tayini için yararlı olur. Karidesler genelde kahverengi görünmekle beraber türlere ve yaşadığı bölgeye göre, koyu veya açık renkli olabilir. Karideslerin üremesi ilginçtir. Karideslerin üreme organları, dişilerde Thelykum, erkeklerde ise ptesma'dır. Yumurtalıklar dişi karideslerde vücudun üst kısmında olur.
KaridesYetiştiriciliği Yapılan Türler: Karides yetiştiriciliği konusunda pek çok tür üzerinde çalışıldı. Ülkemizde yemeklik olarak tüketilebilen karides türleri olarak;
- Metapenaeus stebbingi (Göçebe)
- Penaeus kerathurus (Karabüke oluklu,)
- Metaperiaeus monoceros (Benekli)
- Penaeus japonicus (İskenderiye karidesi, Kuruma, karabüke,)
- Solenocera membranacea (Çamur)
- Penaeus semisulcatus (Jumbo Yeşil kaplan,)
- Aristeus antennatus (Kırmızı)
- Pampenaeus longirostris (Pembe, derinsu)
- Tracbype- naeus curuirostria
- Aristeomorpba joliacea (Dev kırmızı)
Karides Yetiştiriciliğinde Aşamalar: Karides yetiştiriciliğin birçok aşamaları vardır.
Damızlık temini, doğadan elde edilebilir veya insan eli altında tutulan karideslerden de başarılı şekilde yavru elde edilebilmektedir. Damızlık seçiminde dikkat edilecek konular öncelikle sağlıklı ve iri olmalıdır. Bundan ayrı olarak, yumurtlama tankları hazırlama, karides larvalarının beslenmesi. Bu beslenme; Fitoplankton Üretimi, saf fitoplankton, kültürü üretimi taze yemler, yapay yemler, karideslerin dış havuzlarda beslenmesi, ayrıca yavru taşınması ve pazarlanacak karideslerin hasat edilmesi aşamaları bulunmaktadır.
Karides Yetiştiriciliği Üretim Teknikleri- Ekstansif Yöntem: En basit olan tekniktir. Besleme ile gübreleme olmaksızın 1,0-1,5 yavru karides/rrr' sıklığında üretime başlanır. Neticede elde edilen ortalama hasat 300 kg/ha/yıl civarıdır.
- Yarı Entansif: En çok yararlanılan yöntemdir.
- Diğer Bir Yan Entansif Yöntem 200 karides m2 sıklıktaki ön besi dönemi varlığı ve yemleme dağıtımında değişiklik gösterir. Besi döneminde 5-10 birey/m/ sıklıkla uygulanır. Bu dönem içinde %22 proteinli yem ile periyodik gübre verilir. Bu tip yetiştiricilik ile 1,2-2,3 ton/hal yıl hasat elde edilir. 25°C'lik su koşulları altında 1,6-2,3 dönüşüm oranı ile %70-80'lik bir av oranı tespit edilmiştir.
- Entansif Üretim: Karides yetiştiriciliğinde son zamanlarda yaygınlaşan bir yetiştirme yöntemidir. Bu yetiştirme tarzında tüm beslemeler elden yapılır ve yetiştirme kontrolü havuz ile tanklarda yürütülür. Sera için yapılanmalarda artmış durumdadır.
19.01.2024 11:30:51
Karides Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|