Karides Yemeği

Karides Yemeği, denizlerin nadide kabuklularından olan ve kolay pişirilen karidesle yapılan yemeklerin genel adıdır. Az kalori ve doymuş yağ içeren karides bu yönüyle de diğer deniz mahsüllerinden ayrılır. Görünüş itibariyle bazılarına itici gelse de çok lezzetlidir, üstelik pişirmesi de çok kolay ve çok az zaman alıcıdır.

Karidesin Kabukları


Karides yapmaya karar verenlerin kafasını karıştıran konulardan biri karidesin kabuklu mu yoksa kabuksuz mu pişirilmesi gerektiğidir.
Genel kabul gören kurala göre: Karidesi eğer söğüş olarak salatada veya kokteyl içinde kullanılacaksa, önceden haşlanıp ardından soyulmalıdır. Ama karides sote, börek, güveç, çorba vb. Yapılacaksa önce kabukları soyulmalı öyle pişirilmelidir. Cinsine, büyüklüğüne ve pişirme yöntemine göre karides kabuklu ya da kabuksuz pişirilebilir. Karides hazır ve kabuksuz olarak alındıysa bile dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Kabuklu bir hayvan olan karidesin iç organları alışık olunandan farklıdır. Kabuksuz alınmış olsa dahi sırt bölgesinin içinde yer alan ince bir ipliğe benzeyen bağırsağın temizlenmesi gereklidir. Temizlenmeyen bağırsak karides yemeğinin tadını bozabilir. Karides elde tutulup sırtına boydan boya ince bir çizik atılmalı ve içerdeki ipliğe benzer bölüm çekilerek çıkarılmalıdır. Çimçim adı verilen ufak türdeki karidesler için bu işlem şart değildir, ancak Jumbo boy karideslerde mutlaka uygulanmalıdır. Karides eğer kabukları ile pişirilecekse başı ve kuyruğu birleştirilip sırt kısmından kürdan yardımı ile bu iplik alınabilir.

Kabukları soymak için ilk olarak karidesin kafası gövdeden ayırılmalı, ardından kabuklar elle koparılıp çıkarılmalıdır. Kabukların rahat koparılması için ilk önce ayaklar kopartılır ve ayakların vücuda bağlandığı boğumlar tutularak ayrılır.

Kabukların son boğumu olan kuyruk kısmı üstünde bırakılırsa piştikten sonra dekor olarak hoş bir görüntü verir. Soyulankabuklar ve kafalar balık çorbası veya balık suyu yapmada kullanacak kıymetli kısımlardır. Daha sonra kullanılmak üzere buzdolabı poşetinde buzluğa atılabilir. Kabuğu soyulduktan sonra, hilal şeklinin dış tarafında boydan boya uzanan koyu gri bir damar görülür. Bu damar da bıçakla çizilerek dışarı alınıp atılmalıdır. Haşlanan karidesler de benzer şekilde soyulur.

Karides Yemeği Nasıl Pişirilir?


Karides yemeği yaparken dikkat etmek gereken en önemli husus da karidesin çok fazla pişmemesi gerektiğidir. Çok pişen karidesin suyu gider, lezzeti azalır ve lastik gibi sert bir kıvama gelir. Karidesin çiğken sahip olduğu beyaz ve yarı saydam görünümü gidip yerine pembe renk gelene kadar3-4 dakika pişmesi yeterlidir. Özellikle de tavada sote yaparken bu sürenin geçmemesi önemlidir, yoksa kuruyacaktır.

Aslında karides birçok yöntemle pişirilebilir. Haşlanabilir, tereyağında kızartılabilir, ızgarada, tavada, baharat ya da domates eşliğinde pişirilebilir, güveç yapılabilir, hatta çorbası da yapılabilir. Bütün bunlar çok farklı soslarla servis edilebilir.
19.01.2024 20:13:28
Karides Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karides Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karides Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Güveçte Kaşarlı Karides

Güveçte kaşarlı karides, oldukça leziz bir tariftir. Balığı seven, deniz mahsullerini seven herkesin severek yiyeceği bu tarifi özel davetlerinizde içinize s...
Devamını Oku

Karides Güveç

Karides güveç, karides tarifleri arasında özel bir yeri olan, lezzetli bir tariftir. Karides bildiğiniz gibi deniz mahsulleri arasında en sevilenidir. İçeriğ...
Devamını Oku

Karides Makarna

Karides Makarna, Karides çok kolay bir şekilde yapılabilen ve oldukça hızlı pişen harika bir deniz mahsulüdür. Mükemmel bir görüntü ve iştah açıcı bir k...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır

Dondurulmuş karides nasıl yapılır, eğer karidesi seviyor ve sıkça yapmak istiyorsanız dondurulmuş karidesi alabilirsiniz. Dondurulmuş karides ile taze karide...
Devamını Oku

Karides Balığı

Karides Balığı, Avrupa denizleri ve Kuzey Amerika Sahillerinde yaşayan ve kabuklular sınıfında olan balıklardır. Genellikle denizlerin kumluk bölgelerinde ya...
Devamını Oku

Karides Nasıl Pişirilir

Karides nasıl pişirilir: Karides, denizlerin ender kabuklarından olması bir yana pişirilmesi, az kalorili olması, doymuş yağ içeriklerinin barındırması ...
Devamını Oku

Güveçte Tereyağlı Karides

Güveçte tereyağlı karides, Karidesi özellikle kışın balık mevsimin açılması ile tüketmeye başlarız. Karides kolaylıkla hazırlanabilen ve çok çabuk pişen bir ...
Devamını Oku

Karides Cipsi

Karides Cips, Cips zararlı olduğu için çoğu kişi yemeye çekinir. Bu cips tarifi hem doğal hem az yağlı hem de çok besleyici bir cips tarifidir. Yapması ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides

Dondurulmuş karides: Denizlerde ve tatlı sularda yetişen Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde de olmaktadır. Karidesin denizlerde ve tatlı sularda ür...
Devamını Oku

Amano Karides

Amano karides, Bilimsel isim olarak Caridina Japonica olan bu canlılar Takashi Amano'nun araştırmaları neticesiyle akvaryum hayatına 1995 senesinde kazandırı...
Devamını Oku

Karidesli Noodle

Karidesli Noodle, noodle'ın diğer adı Çin eriştesidir. Bildiğimiz eriştenin daha ince daha yuvarlak daha çabuk pişeni olarak düşünebiliriz. Çok lezzetlidir. ...
Devamını Oku

Karidesli Pizza

Karidesli Pizza, farklı ve bir o kadar da lezzetli ve besleyici olan güzel ve pratik bir pizza tarifidir. Alışıla gelmişin dışında değişik bir tarif. Bu lezz...
Devamını Oku

Karides Nasıl Temizlenir

Karides Nasıl Temizlenir, karides kabukları olan bir deniz mahsulüdür ve pişirme işlemlerine başlanmadan önce mutlaka temizlenmesi gereklidir. Karidesle...
Devamını Oku

Tereyağlı Karides

Tereyağlı Karides, yapmak belki de en kolay tarifler içerisinde en kolayına giren bir tarif vereceğim sıvayın kollarınızı hadi bakalım. Çimçim diye adlandırd...
Devamını Oku

Karides Güveç Nasıl Yapılır

Karides güveç nasıl yapılır, karides güveç tarifleri farklı malzemelerle hazırlanabilir. Bazı tariflerde tereyağlı, kaşarlı, bazı tariflerde ise domates, bib...
Devamını Oku

Karides Sosu

Karides Sosu, bu sosun asıl adı "remoulade" sosudur ve hazırlanması da çok kolaydır. Sadece gerekli olan malzemeleri bir araya getirmeniz yeterli olacaktır. ...
Devamını Oku

Karides Nasıl Ayıklanır

Karides Nasıl Ayıklanır; Karides dendimi akla kabuklu bir deniz ürünü gelir ve tabi ki yemeği yapılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir....
Devamını Oku

Sarımsaklı Karides

Sarımsaklı Karides, Karides dünyanın en leziz ve D vitamini bakımından oldukça zengin bir nimettir. Karides dendimi çok kolay ve leziz olacak bir tarif veriy...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Güveç

Dondurulmuş karides güveç, bir deniz ürünü olan karides pembe gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karides bir deniz ürünü olmasına rağmen tatlı sularda da yaş...
Devamını Oku

Karides Söğüş

Karides Söğüş, Karides dendi mi çoğu kişi balıkçılarda görünüşü nedeniyle kimse karidesi tercih etmez hatta itici bulan kişiler bile vardır. Fakat bir kere b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Son Forum Konuları
Karnında Yumurta Dolu Olan Karidesim Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024