Karides Temizleme

Karides temizleme; Karides deniz mahsullerinin en çok tüketilenlerinin başında gelen bir deniz mahsulüdür. Kafadan bacaklı olan bu deniz mahsulü aynı zamanda kabuklu bir yapıya sahiptir. Bu yapısına göre de üç farklı şekilde sınıflandırılır. Bunların en büyük olanlarına jumbo, orta boylarına kanal ve küçüklerine ise cimcime denir. Karidesin yenme şekillerinin tariflerinde kullanılacak türleri de ona göre adlandırılmaktadır.
Çeşitli yöre ve yerlerde isimlerinde değişiklik olabilmektedir. Her deniz mahsulünde olduğu gibi karideslerin de kendisine has temizleme yöntemi vardır. Karides temizleme genel olarak bakıldığında kabuğu ve iç organlarının temizlenmesi gibi görünmektedir. Karidesler temizlenmesi sonucunda pişmeye hazır hale gelir.

Karides Temizleme


Öncelikle karideslerin yıkanması gerekmektedir. Bu işleminde bol su ile yapılması önemlidir. O nedenle de derin bir kap içerisinde bol su ile yıkanmasının ardından bir tel süzgeç yardımı ile suyu süzülerek bekletilir. Daha sonrasında ise karideslerin kafa kısmı bıçak değil el ile kendinizi doğru çekilerek kopartılır. Yani bir el kafada bir bacaklarda olacak şekilde tutulur ve iki taraf birden çekilerek kafa ve bacaklar kopartılır. Daha sonra gövde kısmında bulunan etçil yeri saran kabukları da soyulur. Genellikle başın koparılması esnasında gövdede bulunan kabuk kendiliğinden etten ayrılır. Ama bazen de nadiren de olsa elinizle kabuğun içerisindeki etin elleriniz ile biraz itilmesi gerekebilir.
Daha sonra kuyruk kısmında kıvrım düzleştirildikten sonra kabuğu kırmak çok daha kolay olur. Ancak burada dikkat edilecek en önemli ayrıntı etin parçalanmasına engel olmaktır. O nedenle de acele etmeden yavaş yavaş yapmanızda fayda vardır. Özellikle ilk defa temizleyen bu konuda özen göstermeleri gerekir. Dış kabuğu çıkarıldıktan sonra baş kısmına yakın bulunan küçük küçük ayağa benzeyen uzantılarda kopartılır. Kabuk ve ayaklarından tamamen ayıklanmış olan karidesin iç organları ise tıpkı hamsi içi gibi karnı yarılarak temizlenir. Karides hamsiden bile küçük bir yapıda olduğundan iç kısmını parmaklar ile temizlemek biraz daha zor olabilir. İç organları da çıkarılan karideslerin hepsi tekrar bol su ile yıkanır. Artık karidesler temizlenmiş ve pişmeye hazır hale gelmiştir.

Karides Temizlemede dikkat edilmesi gerekenler

  • Özellikle kabuk kısmı çıkarılırken etin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
  • İç organlarının temizlenmesi esnasında koyu renkli yerlerin tam temizlendiğinden emin olunmaktır.
  • Karidesler de kabuk parçaları kalıp kalmadığına bakılması gerekir.
  • Karidesler uzun süre muhafaza edilen deniz mahsullerinden olmadığından temizlenmesinin ardından tüketilmelidir.
Karides temizleme, biraz meşakkatli gibi görünse de alıştığınızda sizlere kolay gelecektir. Her şeyde ilk acemilik dönemi zordur. Her balığın kendi temizleme stili bilindikten sonra hiçbir balık temizlenmesi aslında zor değildir. Önemli olan yöntemini bilmektir. Afiyetle kalın.
21.01.2024 00:34:05
Karides Temizleme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karides Temizleme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Karides Temizleme"
Bende karidesi alarak bahçemde yapmak istiyorum. Ama karidesin nasıl temizlendiğini bilmiyorum. Bu balıkları temizlemem zor ve zaman alıcı olacaksa hiç almayayım. Sizce temizlemek kolay olur mu?
Pedük . 02.09.2018

Karides Güveç

Karides güveç, karides tarifleri arasında özel bir yeri olan, lezzetli bir tariftir. Karides bildiğiniz gibi deniz mahsulleri arasında en sevilenidir. İçeriğ...
Devamını Oku

Karides Makarna

Karides Makarna, Karides çok kolay bir şekilde yapılabilen ve oldukça hızlı pişen harika bir deniz mahsulüdür. Mükemmel bir görüntü ve iştah açıcı bir k...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır

Dondurulmuş karides nasıl yapılır, eğer karidesi seviyor ve sıkça yapmak istiyorsanız dondurulmuş karidesi alabilirsiniz. Dondurulmuş karides ile taze karide...
Devamını Oku

Karides Balığı

Karides Balığı, Avrupa denizleri ve Kuzey Amerika Sahillerinde yaşayan ve kabuklular sınıfında olan balıklardır. Genellikle denizlerin kumluk bölgelerinde ya...
Devamını Oku

Karides Nasıl Pişirilir

Karides nasıl pişirilir: Karides, denizlerin ender kabuklarından olması bir yana pişirilmesi, az kalorili olması, doymuş yağ içeriklerinin barındırması ...
Devamını Oku

Güveçte Tereyağlı Karides

Güveçte tereyağlı karides, Karidesi özellikle kışın balık mevsimin açılması ile tüketmeye başlarız. Karides kolaylıkla hazırlanabilen ve çok çabuk pişen bir ...
Devamını Oku

Karides Cipsi

Karides Cips, Cips zararlı olduğu için çoğu kişi yemeye çekinir. Bu cips tarifi hem doğal hem az yağlı hem de çok besleyici bir cips tarifidir. Yapması ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides

Dondurulmuş karides: Denizlerde ve tatlı sularda yetişen Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde de olmaktadır. Karidesin denizlerde ve tatlı sularda ür...
Devamını Oku

Karides Yemeği

Karides Yemeği, denizlerin nadide kabuklularından olan ve kolay pişirilen karidesle yapılan yemeklerin genel adıdır. Az kalori ve doymuş yağ içeren karides b...
Devamını Oku

Amano Karides

Amano karides, Bilimsel isim olarak Caridina Japonica olan bu canlılar Takashi Amano'nun araştırmaları neticesiyle akvaryum hayatına 1995 senesinde kazandırı...
Devamını Oku

Karidesli Noodle

Karidesli Noodle, noodle'ın diğer adı Çin eriştesidir. Bildiğimiz eriştenin daha ince daha yuvarlak daha çabuk pişeni olarak düşünebiliriz. Çok lezzetlidir. ...
Devamını Oku

Karidesli Pizza

Karidesli Pizza, farklı ve bir o kadar da lezzetli ve besleyici olan güzel ve pratik bir pizza tarifidir. Alışıla gelmişin dışında değişik bir tarif. Bu lezz...
Devamını Oku

Karides Nasıl Temizlenir

Karides Nasıl Temizlenir, karides kabukları olan bir deniz mahsulüdür ve pişirme işlemlerine başlanmadan önce mutlaka temizlenmesi gereklidir. Karidesle...
Devamını Oku

Tereyağlı Karides

Tereyağlı Karides, yapmak belki de en kolay tarifler içerisinde en kolayına giren bir tarif vereceğim sıvayın kollarınızı hadi bakalım. Çimçim diye adlandırd...
Devamını Oku

Karides Güveç Nasıl Yapılır

Karides güveç nasıl yapılır, karides güveç tarifleri farklı malzemelerle hazırlanabilir. Bazı tariflerde tereyağlı, kaşarlı, bazı tariflerde ise domates, bib...
Devamını Oku

Karides Sosu

Karides Sosu, bu sosun asıl adı "remoulade" sosudur ve hazırlanması da çok kolaydır. Sadece gerekli olan malzemeleri bir araya getirmeniz yeterli olacaktır. ...
Devamını Oku

Karides Nasıl Ayıklanır

Karides Nasıl Ayıklanır; Karides dendimi akla kabuklu bir deniz ürünü gelir ve tabi ki yemeği yapılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir....
Devamını Oku

Sarımsaklı Karides

Sarımsaklı Karides, Karides dünyanın en leziz ve D vitamini bakımından oldukça zengin bir nimettir. Karides dendimi çok kolay ve leziz olacak bir tarif veriy...
Devamını Oku

Dondurulmuş Karides Güveç

Dondurulmuş karides güveç, bir deniz ürünü olan karides pembe gri ve sarımsı renklerde olabilir. Karides bir deniz ürünü olmasına rağmen tatlı sularda da yaş...
Devamını Oku

Karides Söğüş

Karides Söğüş, Karides dendi mi çoğu kişi balıkçılarda görünüşü nedeniyle kimse karidesi tercih etmez hatta itici bulan kişiler bile vardır. Fakat bir kere b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Son Forum Konuları
Karnında Yumurta Dolu Olan Karidesim Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024