Karides ayıklama, Karides, deniz ürünlerini tüketmeyi seven kişilerin en fazla tercih ettikleri deniz mahsullerinden bir tanesidir. Kafadan bacak türüne sahip olan bu canlı aynı zamanda da kabuklu bir deniz canlısıdır. Boylarına göre üç gruba ayrılmaktadır. İlk olarak Jumbo karides, ikinci olarak orta boyları kanal karides ve üçüncü olarak küçük olanlar ise cimcime olarak isimlendirilmektedir.
Karides tarifleri de boy sıralamasına çeşitlik göstermekte ve çeşitli yörelere göre karidesin isimleri çeşitlilik gösterebilmektedir. Bütün deniz canlılarında olduğu gibi karideslerin de kendine özel temizlemede çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Karides temizleme işlemi genel olarak kabuk kısmı ile iç organlarının temizleme şeklinde düşünülebilir. Karides temizlendiği zaman pişirmek için hazır olur. Yazıda çok detaylı gözükse de birkaç adet karides temizleme işleminden sonra elimiz alışmış olup basit bir şekilde karidesleri yemeye hazır bir hale getirebileceğiz.
- Karidesleri ayıklamaya başlamadan önce bol su ile yıkamamız gerekir.
- Karidesleri yıkadıktan hemen sonra baş taraflarını kendimize doğru çekerek koparmamız gerekir.
- Karidesin bacaklarını da başlı ile koparmamamız gerekir.
- Karidesin gövde kısmını içine alan kabuğunu da çıkartmamız gerekir. Çoğu zaman baş tarafını çıkardıktan sonra kabuk et kısmından ayrılır ve çıkarmamız çok daha kolay olur fakat bazen et kısmının boşa çıkması için çok az elimiz ile desteklememiz gerekmektedir.
Kuyruk tarafına doğru olan kavisli yeri düzleştirerek bunu sağlayabiliriz. Karidesin kabuğunu kırmaktan korkmamız gerekir. Fakat karides ayıklama sırasında eti zedelememiz gerekir.
- Karidesin dış kabuğunu da temizlediğimiz taktirde karidesin etli kısmında kalan baş tarafına yakın küçük ayağa benzeyen uzantıları da koparmamız gerekir.
- Kabuk ve ayak kısmından tamamen ayıklanmış olan karidesin iç organlarını hamsiyi temizler gibi karın kısmını yararak yapılabilir. Karides ayıklama işleminde karidesin karnını yarmak için küçük bir bıçak ya da kürdan kullanılabilir. Hamsiye kıyasla daha ufak olduğundan dolayı parmaklarımız vasıtasıyla temizlememiz hiç kolay değildir.
- Karides ayıklama işleminde ayıklanan karidesin iç organlarının da bol bol su ile yıkanması gerekir.
- Karidesler pişirmek için hazır olmuştur. Eğer hemen pişirilmediği taktirde pişirileceği zamana kadar soğutucuya koyularak muhafaza edilmesi gerekir.
Karides ayıklama işlemi yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Karidesin kabuk tarafını çıkaracağımız zaman dikkatli olunması gerekir. Karidesin kabuğu ve etini parçalamadan çıkarmak gerekir. Yumuşak hareketler doğru açılardan çekildiğinde bu işlem gerçekleştirilebilir. Karidesin iç kısmındaki organları temizleme esnasında koyu renkli olan tarafların temiz olduğundan emin olunması gerekir. Karidesi ayıkladıktan sonra karidesin kabuk parçalarının olmadığından emin olunmalıdır.