Karides Yetiştiriciliği

Karides Yetiştiriciliği

Karides Yetiştiriciliği, Karides pek çok ülke için çok değerli ve lezzetli sayılan bir gıdadır. Ülkemizde de karides pahalı olarak pazarlanan bir deniz ürünüdür. Karides yetiştiriciliği ekonomik şekilde uygulanabilir bir teknik durumu gelmiştir. Günümüzde 20 milyon larvayı yıl boyu yetiştirebilen kuluçkahaneler oluşturulmuştur. Karidesler yuvarlak ve uzun şekilli bir yapıya sahiptirler. Vücudunu örten kabuk serttir. Karidesler ara sıra kabuk değiştirirler. Karideslerin baş kısımlarının ucunda rastrum denilen bir çıkıntı bulunur. Bu çıkıntı türlerine göre az çok değişir. Bu çıkıntı sayıları karides larvalarında dönem tayini için yararlı olur. Karidesler genelde kahverengi görünmekle beraber türlere ve yaşadığı bölgeye göre, koyu veya açık renkli olabilir. Karideslerin üremesi ilginçtir. Karideslerin üreme organları, dişilerde Thelykum, erkeklerde ise ptesma’dır. Yumurtalıklar dişi karideslerde vücudun üst kısmında olur.

Karides Yetiştiriciliği Yapılan Türler: Karides yetiştiriciliği konusunda pek çok tür üzerinde çalışıldı. Ülkemizde yemeklik olarak tüketilebilen karides türleri olarak;

  • Metapenaeus stebbingi (Göçebe)
  • Penaeus kerathurus (Karabüke oluklu,)
  • Metaperiaeus monoceros (Benekli)
  • Penaeus japonicus (İskenderiye karidesi, Kuruma, karabüke,)
  • Solenocera membranacea (Çamur)
  • Penaeus semisulcatus (Jumbo Yeşil kaplan,)
  • Aristeus antennatus (Kırmızı)
  • Pampenaeus longirostris (Pembe, derinsu)
  • Tracbype- naeus curuirostria
  • Aristeomorpba joliacea (Dev kırmızı)

Karides Yetiştiriciliğinde Aşamalar: Karides yetiştiriciliğin birçok aşamaları vardır. Damızlık temini, doğadan elde edilebilir veya insan eli altında tutulan karideslerden de başarılı şekilde yavru elde edilebilmektedir. Damızlık seçiminde dikkat edilecek konular öncelikle sağlıklı ve iri olmalıdır. Bundan ayrı olarak, yumurtlama tankları hazırlama, karides larvalarının beslenmesi. Bu beslenme; Fitoplankton Üretimi, saf fitoplankton, kültürü üretimi taze yemler, yapay yemler, karideslerin dış havuzlarda beslenmesi, ayrıca yavru taşınması ve pazarlanacak karideslerin hasat edilmesi aşamaları bulunmaktadır.

Karides Yetiştiriciliği Üretim Teknikleri:

  • Ekstansif Yöntem: En basit olan tekniktir. Besleme ile gübreleme olmaksızın 1,0-1,5 yavru karides/rrr' sıklığında üretime başlanır. Neticede elde edilen ortalama hasat 300 kg/ha/yıl civarıdır.
  • Yarı Entansif: En çok yararlanılan yöntemdir.
  • Diğer Bir Yan Entansif Yöntem 200 karides m2 sıklıktaki ön besi dönemi varlığı ve yemleme dağıtımında değişiklik gösterir. Besi döneminde 5-10 birey/m/ sıklıkla uygulanır. Bu dönem içinde %22 proteinli yem ile periyodik gübre verilir. Bu tip yetiştiricilik ile 1,2-2,3 ton/hal yıl hasat elde edilir. 25°C'lik su koşulları altında 1,6-2,3 dönüşüm oranı ile %70-80'lik bir av oranı tespit edilmiştir.
  • Entansif Üretim: Karides yetiştiriciliğinde son zamanlarda yaygınlaşan bir yetiştirme yöntemidir. Bu yetiştirme tarzında tüm beslemeler elden yapılır ve yetiştirme kontrolü havuz ile tanklarda yürütülür. Sera için yapılanmalarda artmış durumdadır.

Son Güncelleme : 13.11.2018 17:38:54
Karides Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Karides Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Karides Yetiştiriciliği"
Karides çok lezzetli ama ne yazık ki görüntüsü tadı kadar iç açıcı değil.
Vezir . 28.08.2018
CEVAP YAZ
Karides Yemeği
Karides Yemeği
Karides Yemeği, denizlerin nadide kabuklularından olan ve kolay pişirilen karidesle yapılan yemeklerin genel adıdır. Az kalori ve doymuş yağ içeren karides bu yönüyle de diğer deniz mahsüllerinden ayrılır. Görünüş itibariyle bazılarına itici gelse de...
Amano Karides
Amano Karides
Amano karides, Bilimsel isim olarak Caridina Japonica olan bu canlılar Takashi Amano'nun araştırmaları neticesiyle akvaryum hayatına 1995 senesinde kazandırılmıştır. Görüntü olarak yarı-transparan kahverengi tonlara sahip bir karides türüdür. Amano k...
Karidesli Noodle
Karidesli Noodle
Karidesli Noodle, noodle'ın diğer adı çin eriştesidir. Bildiğimiz eriştenin daha ince daha yuvarlak daha çabuk pişeni olarak düşünebiliriz. Çok lezzetlidir. İçine koyulan her şeye ayrı bir lezzet verir. Tarifimizde noodle ve karidesi aynı anda kullan...
Karidesli Pizza
Karidesli Pizza
Karidesli Pizza, farklı ve bir o kadar da lezzetli ve besleyici olan güzel ve pratik bir pizza tarifidir. Alışıla gelmişin dışında değişik bir tarif. Bu lezzeti her öğünde rahatlıkla tüketebilirsiniz. İster bir pazar kahvaltısında ailenizle, ister öğ...
Karides Nasıl Temizlenir
Karides Nasıl Temizlenir
Karides Nasıl Temizlenir, karides kabukları olan bir deniz mahsulüdür. Ve pişirme işlemlerine başlanmadan önce mutlaka temizlenmesi gereklidir. Karidesler boyutlarına göre isimlendirilirler. En büyük karidesler Jumbo, orta boy olanlar kanal, küçük bo...
Tereyağlı Karides
Tereyağlı Karides
Tereyağlı Karides, yapmak belki de en kolay tarifler içerisinde en kolayına giren bir tarif vereceğim sıvayın kollarınızı hadi bakalım. Çimçim diye adlandırdığımız ufak boy karideslerden alıyorsunuz ardından ama küçük boyunu bulamadım büyük boy ka...
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides güveç nasıl yapılır, karides güveç tarifleri farklı malzemelerle hazırlanabilir. Bazı tariflerde tereyağlı, kaşarlı, bazı tariflerde ise domates, biber gibi sebzelerle zenginleştirilebilir. Sonuçta gerçekten lezzetli bir karides yemeği yiyebi...
Karides Sosu
Karides Sosu
Karides Sosu, Bu sosun asıl adı "remoulade" sosudur. Ve hazırlanması da çok kolaydır. Sadece gerekli olan malzemeleri bir araya getirmeniz yeterli olacaktır. Bu sos genelde pane haldeki karidesle tam bir uyum içinde olmaktadır.Karides sosu için gerek...
Karides Nasıl Ayıklanır
Karides Nasıl Ayıklanır
Karides Nasıl Ayıklanır; Karides dendimi akla kabuklu bir deniz ürünü gelir ve tabiki yemeği yapılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir. Karidesler boylarının büyüklüğüne göre Jumbo ve kanal ve cimcime adı altında adlandırılmaktadır. Karideslerinin...
Sarımsaklı Karides
Sarımsaklı Karides
Sarımsaklı Karides, Karides dünyanın en leziz ve D vitamini bakımından oldukça zengin bir nimettir. Karides dendimi çok kolay ve leziz olacak bir tarif veriyorum haydi başlayalım yemek severler.Sarımsaklı karides malzemeleri; Yarım Kilo Karides Ya...
Dondurulmuş Karides Güveç
Dondurulmuş Karides Güveç
Dondurulmuş karides güveç, bir deniz ürünü olan karides pembe gri ve sarımsı renklerde olabilir. karides bir deniz ürünü olmasına rağmen tatlı sularda da yaşayan bir çok çeşidi vardır. Ülkemizde Karadeniz dışında bütün denizlerde avlanabilmektedir, b...
Karides Söğüş
Karides Söğüş
Karides Söğüş, Karides dendi mi çoğu kişi balıkçılarda görünüşü nedeniyle kimse karidesi tercih etmez hatta itici bulan kişiler bile vardır. Fakat bir kere bile yeyip tadına bakan kişiler adeta karides söğüşün etkisi altından kurtulamamış bir lezzet ...

 

Karides Kolesterol
Beyaz İnci Karides
Karides Yemekleri
Karidesli Makarna
Karides Yavrusu
Karides Güveç Kalori
Karides Türleri
Karides Besin Değeri
Karides Cızlama
Güveçte Kaşarlı Karides
Karides Güveç
Karides Makarna
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Karides Balığı
Karides Nasıl Pişirilir
Güveçte Tereyağlı Karides
Karides Cipsi
Dondurulmuş Karides
Karides Yemeği
Amano Karides
Karidesli Noodle
Karidesli Pizza
Karides Nasıl Temizlenir
Tereyağlı Karides
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Popüler İçerik
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Dondurulmuş karides nasıl yapılır, eğer karidesi seviyor ve sıkça yapmak istiyorsanız dondurulmuş karidesi alabilirsiniz.Dondurulmuş karides ile taze ...
Karides Balığı
Karides Balığı
Karides Balığı, Avrupa denizleri ve Kuzey Amerika Sahillerinde yaşayan ve kabuklular sınıfında olan balıklardır. Genellikle denizlerin kumluk bölgeler...
Karides Nasıl Pişirilir
Karides Nasıl Pişirilir
Karides nasıl pişirilir: Karides, denizlerin ender kabuklarından olması bir yana pişirilmesi, az kalorili olması, doymuş yağ içeriklerinin barındırma...
Güveçte Tereyağlı Karides
Güveçte Tereyağlı Karides
Güveçte tereyağlı karides, Karidesi özellikle kışın balık mevsimin açılması ile tüketmeye başlarız. Karides kolaylıkla hazırlanabilen ve çok çabuk piş...
Karides Cipsi
Karides Cipsi
Karides Cips, Cips zararlı olduğu için çoğu kişi yemeye çekinir. Bu cips tarifi hem doğal hem az yağlı hemde çok besleyici bir cips tarifidir. Yapması...
Dondurulmuş Karides
Dondurulmuş Karides
Dondurulmuş karides: Denizlerde ve tatlı sularda yetişen Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde de olmaktadır. Karidesin denizlerde ve tatlı sular...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019