{ "title": "Tatlı Su Karidesi", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Tatli-Su-Karidesi-74.JPG", "date": "18.01.2024 23:07:00", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Tatlı su karidesi; Aslına bakarsanız karideslerin bir sürü çeşidinin akvaryumda bakım oldukça kolaydır. Tatlı su karidesi zamanlarının çoğunu bitki ve yapraklarında geçirmektedir. Burada micro ve alg organizmalarını yerler. Beslendikleri zaman bu bitkilere zarar vermezler. Tatlı su karidesi en sevdiği bitkiler arasında Java Moss ve Java Fern'dir.

Tatlı su karidesin yaşam alanı

Genellikle saklanacak alanları tercih etmektedirler. Akvaryum içerisindeki bitkilerde bu ortamları sağlar. Akvaryumun içinde saklama alanı sağlayan bitkiler ceratophylum submersum, water hornfern ve elodea hem dekoratif hem de nitrat seviyesini düzenlemektedir. Tatlı sukaridesi bulundukları zemine duyarlıdır. Karidesler ortamın zemin rengine uyum sağlar. Zemin rengi açıksa karidesin rengi de solup şeffaflaşacaktır. Eğer koyu renkli ise karidesin rengi de koyulaşacaktır. Karidesin rengi canlı olması için su sıcaklığı skalası, pH dengesi ve çeşitli yemler ile beslenmelidir. Karidesler mat renkli kabuklar suyun yüzeyine bırakırlar. Bunun sebebi anı ısı değişikliğinden ve büyüdüklerinde kabuğu atarlar. Ayrıca karidesler vücutların değişiminden dolayı kaybettiği mineralleri tekrardan kendi kabuklarını yiyerek kazanırlar.

Tatlı su karidesi beslenmesi

Alg yiyici olarak da bilinmektedirler. Doğal besinlerle beslenmelidirler. Karidesler için Protein ve karbonhidrat bakımından zayıf, lif bakımından yüksek besinler verilmelidir. Doğal yaşam alanlarında tatlı su karidesi suyun yüzeyinde olan ağaç yaprakları, böcekleri severek tüketirler. Ağaç yaprakları elma, ceviz, meşe, kayın, dut, söğüt, fındık ve kızılağaç kozalağı akvaryum için kullanabilirsiniz. Normalde karidesler kabuk attıkları zaman humik asit ve kalsiyum ihtiyaçları oluşur. Karidesler kuru yaprakların içeriğinde humik asit vardır. Bu da karidesin yeni kabuğuna yararlıdır. Kuru yapraklar sindirim sistemine yaradığı gibi içeriğinde antiseptik özelliği bulunduğu için mantar ve parazit oluşmasını engeller. Karidesleri yemlemeye dikkat edilmelidir. Yemlerden dolayı bakır sülfat zehirlenmesine olup, ölümüne sebep olabilirsiniz.

Tatlı su karidesi cinsiyet ayrımı

Dişlerin tonları canlı ve koyudur. Dişilerde sırt kısımlarında semeri andıran beyaz bir bölüm vardır. Erkek karidesler dişilere göre ufaktır. Ayrıca kuyrukları yumurtaları taşıyamayacak kadar dar olmaktadır.

Tatlı su karidesi üremesi

Akvaryumda bir erkek ve dişi bulunuyor ise çiftleşeceklerdir. Semer kısmında yumurtaları görmek mümkündür. Dişi karides yumurtalama zamanı geldiğinde suya feromon salgılar ve erkeği tetikler. Bu salgıyı hisseden erkek karides suyun içerisinde hızlıca hareket etmeye başlayarak, dişiyi arar. Çiftleşme sonrasında dişi karidesin karının alt bölümünde bacak kısımlarının arasına yumurtalar büyüyene kadar bekler. Bu zaman zarfında yumurtaların renklerin koyulaşma olur. 3 haftanın bitiminden sonra yavru karidesler 1 mm büyüklüğünde yumurtadan dışarı çıkar. Yumurtadan çıkan yavrular birkaç gün bir yerde saklanıp besleneceklerdir.

Tatlı su karidesi bitkileri

Karides için akvaryumda bakılması gereken bitkiler mosslar, su mercimeği, su marulu subulata, anubias ve cryptocoryn kullanılabilir.
" } ] }