{ "title": "Sarı Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Sari-Karides-43.jpg", "date": "23.01.2024 06:21:35", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Sarı Karides, (Kandil çiçeği, Pachystachys lutea) Hem evde hem bahçede yetiştirilebilen sarı karides çiçeğinin bir diğer adı ise kandil çiçeğidir. Bulunduğu ortamdaki hava, ışık ve ısı yeterli olduğunca çiçek açamaya devam eder. Sarı karides çiçeği (Ayıpençesigiller) familyasının Pachystachys cinsindedir. Bilimsel olarak adı P. Lutea. Anavatanı güney Amerika kıtasında Perunun kuzeyinden El-Salvadora kadar düşük rakım bölgelerdir.

Doğal ortamında 60 cm ile 2 m arasında büyümektedir. Ev çiçeği olarak genelde yarım metreden uzun olmaz. Bahçelerde güneşli bir yerde olup iyi bakılırsa 1 metreden daha uzun olabilir. Kış soğuklarına -7C dereceye kadar yapraklarını hafif döker. İlkbahar ve yaz aylarında ise çiçek açar. Evlerde hava, ısı uygun olduğu sürece bütün bir yıl çiçek açmaya devam eder.

Sarı Karides Bakımı Nasıl Yapılır?

Sıcaklık, hava ve ışık gibi şartlar, sarı karides çiçeği için uygun olduğu taktirde sürekli çiçek açabilir. Çiçek açması için belli bir mevsimi yoktur. Ayrıca sarı karides çiceği, sürekli çiçek açması için sık sık budanması gerekmektedir.

Güneş ihtiyacı; Güneşi sevdiğinden dolayı evlerde tam pencere önünde tutmaladır. Bahçelerde ise yarı gölge ve yarı güneşli yerlere uyum sağlar. Çok fazla gölgede gelişmesini tam olarak tamamlayamaz ve boyu küçük kalır. Güneşli ortamda ise gür ve uzun bir şekilde gelişimini tamamlar.

Toprak; Hafif asitli, nötr ve çok az alkalinli topraklardan hoşlanır Evlerde yetiştirilecekse lifli poşet hazır toprağa %20 oranında, humuslu gerçek toprağa %25 oranında ponza taşı karıştırmalıdır. Toprak killi ise kuvars kumu da katmanızda fayda vardır.

Gübreleme ve besleme; Sarı karides çiçeğine doğal gübreleme yapılır. Ayda bir defa genel amaçlı bitki besini verilmesi faydalıdır. Tuzlu toprakları hoşlanmazlar ve zarar görürler.

Sulama; Toprak kurudukça sulanması gerekmektedir. Suyu fazlaca kireçli/tuzlu yerlerde ise içme suyu ile sulanmalıdır.

Budama; Sarı karides çiçeğinizin devamlı çiçeklenmesi için dalları en az iki yaprak kalacak şekilde kısaltılmalı sıkışık olan yerleri seyrekleşecek şekilde sürekli olarak budanmalıdır.

Çoğaltılması; İlkbahar mevsimininin ortalarına doğru ve sonbaharın ilk haftasında çok körpe olmayan ve tomurcuksuz uç dallarını kesip direkt toprağa dikin. Güneşi görebileceği ve ısınıp hava alabiceği bir yerde sarıkarides çiçeği çabucak köklenir.
" } ] }