{ "title": "Mantarlı Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Mantarli-Karides-91.jpg", "date": "20.01.2024 22:34:43", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Mantarlı karides, karidesi yemek çeşitlerinden birisidir. Karidesin çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunlardan birisi olan mantar karidese çok yakışmaktadır. Mantarlı karides hemen hemen herkesin damak tadına uygun bir lezzettir. Karides suda yaşayan bir canlıdır. Balıktan sonra en çok tüketilen su canlısıdır. Karidesin çok fazla türü vardır. Bunlardan bazıları yiyeceklerde tüketilirken bazıları da evde beslemek amacı ile kullanılır. Kokteyl amacı da kullanılan karides, sunumlara hoş bir görüntü verirken bunun yanında muhteşem bir lezzet de verir. Kolesterolü olan kişiler karidesi çok tüketmemelidir. Karides faydalı bir canlıdır. Selenyum minerali yönünden zengin bir besindir. Bu yüzden kanser ve ciddi hastalıklara karşı koruyucudur. Beynin düzenli gelişmesinde ve beynin çalışmasında önemli bir rol oynar. Diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir. Karides sarımsı, gri, kahverengi ve pembe renkte olabilir. Diş etleri hastalıklarında da karides iyi gelir. Karides taze olarak da donmuş olarak da kullanılmaktadır.

Mantarlı karides tarifi malzemeleri
Mantarlı karides tarifi nasıl yapılır?

İlk olarak karidesler iyice yıkanır ve kafaları kopartılır. Daha sonra ayakları ve kuyrukları kopartılır. Çizik atılarak bağırsakları çıkartılır. Bir tavaya temizlenmiş ve yıkanmış karidesler atılır. Karidesler suyunu bırakınca 1 çorba kaşığı sirke ilave edilir. Kaynadıktan sonra 5 dakika kadar karidesler tavada çevrilir. Karidesler çok fazla ateşte kalmamalı, çünkü kaldığında sert ve lastik gibi olur. Bu durumda lezzetini bozar. Mantarlar yıkanır ve küp-küp doğranır. Bir kaba koyulur ve kararmaması için limon suyu ilave edilir. Ayrı bir tavaya sıvı yağ ve tereyağı koyulur. Sarımsaklar doğranır ve tavanın içerisine atılır. Daha sonra domatesler soyulur ve küp şeklinde doğranır. Yeşil biberler halka şeklinde doğranır ve tavaya domates, biber eklenir. İçerisine mantarlar süzülür ve eklenir. Biraz piştikten sonra içerisine karidesler koyulur ve 3 dakika kadar pişirilir. Ocağın altı kapandıktan sonra karabiber, tuz, pul biber eklenir ve karıştırılır. Eşit miktarda güveç kaplarına koyulur ve önceden ısıtılmış fırına verilir. Fırında piştikten sonra kaşar peyniri ilave edilir. Sıcak bir şekilde servis edilir.
" } ] }