{ "title": "Kristal Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Kristal-Karides-84.jpg", "date": "21.01.2024 15:30:41", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Kristal Karides, Yaygın olarak adı Kırmızı Kristal Karides olarak geçmektedir. Uzunluğu 2,5-3,5 cm'dir. Isı derecesi olarak 21-26 C derece arasında en iyi şekilde yaşarlar. Daha yüksek ısıda yaşamaları zordur. Beslenmek için Alg, biskuvit (Wafer), spirulina tane yem ve hatta pul yem olarak bilinmektedir.

Kristal Karides Çin ve Hong Kongtan gelen kırmızı Arı Karidesten seçilerek Japonya'da türetilmiştir. Kristal Kırmızı Karides en ünlü karideslerden birisi olup bazen Kırmızı Arı Karides olarak da adlandırılmaktadır. Renklerinin güzelliği ve üretilme zorluğu, onu ciddi üreticilerle birlikte amatörler tarafında da değerli bir karides kılmıştır. Güzel görünümü karidesin hakkını vermektedir. Bu karidesi bir kere gördüğünüzde, diğer karideslerden farkı olduğunu hemen anlayacaksınız. Renklendirmesi diğer karideslere göre benzersizdir. Eşsiz güzel renklerine rağmen, Kırmızı Kristal Karidesi satın almadan önce haklarındaki bilgileri dikkatle okumakta fayda vardır. Bu karidesleri renklerine göre sınıflandırma yapılmaya başladıkça karideslerin fiyatları daha da artmaya başlamıştır.

Renkleri ve mükemmel bir alg yiyici olmaları nedeni ile Japonya ve Almanya'da ciddi olarak ün kazanmışlardır. Yetişkin Kristal karideslerin ve hatta yumurtadan çıkanların renkleri daimî renkler olup değişmezler. Japonya'da birkaç değişik renk türde olanları da vardır. Çoğunlukla, kırmızı gövde üzerine beyaz çizgililer veya daha geniş çizgililer bulunmaktadır ki türleri arasında değerli olan ve aranılan kırmızı gövde üzerine kalın beyaz çizgili olanlardır. Son zamanlarda, Japon üreticilerin ürettiği yeni bir karides türü vardır bu karides, kuyruktan gövdenin yarısına kadar beyaz, ön tarafına doğru ise kırmızı renge dönmektedir.

Kristal Karides Geçmişi

Aslında Kırmızı Kristal Karides, yabanı Beyaz Arı Karidesinin kırmızı rengini almış halidir. 1996 yılında Japonya'da Hisayasu Suzuki, Kristal Karideslerinden bir tanesinin siyah olması gereken çizgilerin kırmızı olduğunu fark etti. Daha sonra da bu karidesi diğer Kristal Karideslerle çiftleştirerek kırmızı çizgili yeni karidesler üretti. Bir zaman sonra da diğer üreticiler Kırmızı Kristal Karidesin diğer türlerini de üretmeye başladılar. Öte yandan ise her şey kolay gözükse bile bu karides hobiye yeni başlayanlar için üretilmesi kolay olmayan bir karides türüdür. Bu karidesleri üretebilmek için diğer türlerin üretimi hakkında bilgi sahibi olup daha sonra bu karidesi türetme aşamasına geçilmelidir. Bu karidesin yüksek fiyatından dolayı, üretim öncesinde ve sırasında bakımına özen gösterilmelidir. Yukarıda da belirtildiği gibi sıcaklığı 21-26 C. Arasında tutulmalıdır.
" } ] }