{ "title": "Kırmızı Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Kirmizi-Karides-78.jpg", "date": "20.01.2024 00:10:55", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kırmızı Karides, Yaşamsal şartlarının sağlanması zor olmayan, kolay üretilebilen ve iyi bir yosun yiyici olan kırmızı karides, en tanınmış tatlı su karideslerinden biridir. Keskin kırmızı bir renge sahip olan bu karides türünün kökeni Güney Asya'da dayanmaktadır. Gelişmiş bir kırmızı karidesin boyu 4 cm'ye kadar olabilir. Hem etçil hem de otçul olarak beslenebilen kırmızı karides için en ideal su sıcaklığı 22-23 derecedir ve yaşaması için gerekli ihtiyaç ve ortamlar sağlandığı zaman iki yıl kadar yaşarlar.

Bakımı, oldukça dayanıklı canlı olan kırmızı karides, dikkat çekici kırmızı rengi ve ekonomik olması bakımından akvaryumda karides beslemek isteyenlerin ilk tercihidir. Su değerlerinin düzenli olması her canlıda olduğu gibi kırmızı karides için de oldukça önem taşır. Akvaryumda zemin malzemesi olarak siyah aquadeco kumu kullanılabilir. Bu canlıları beslenmek için, özel üretilmiş olan yemleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda birçok karides gibi bu karideslerde bitki ve mossları sevenler. Mossların üzerinde olan mikrobiyolojik canlılar ile beslenebilen kırmızı karides için tankınızda bir üretim tipi pipo filtre de uygun bir donanımdır. Filtre süngeri üzerindeki canlılar ile de beslenebildikleri için yemleri az miktarda verilmelidir. Çünkü yemler karidesler tarafından tüketilmediği takdirde suda bekleyip bozulurlar ve bu durum da karidesler için zehirli olabilir.

Cinsiyet ayrımı ve üretimi, kırmızı karideslerin cinsiyet ayrımı yapılması oldukça basittir. Dişi karidesler erkeklere oranla daha renkli ve iridir. Aynı zamanda dişi karideslerin boyunları ovaldir ve çoğunlukla yumurta taşırlar. Kırmızı karideslerin üretilmesinde aşırı bir çabaya gerek olmaz. Üretim için yalnızca 5 karideslik bir popülasyon yeterli olabilir. Suyu ve sıcaklığı uygun olarak hazırlanmış bir üretim tankına canlılar koyulduktan sonra üretim için beklenir. Üretimin kaliteli olabilmesi için kullanılan yemlerin kaliteli olmasına özen gösterilmelidir. Hamilelik sureleri yaklaşık 28 gün olan dişi kırmızı karidesler erkekler tarafından döllenen yumurtaları çatlayana kadar vücutlarının altında taşırlar ve yumurtalar çatladıktan sonra suya bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar çok küçük boyuttadır ve balıklara yem olma ihtimalleri vardır. Bu nedenle üretim tankında başka bir canlı bırakılmamalıdır. Yavrular, metamorfoz geçirmezler ve filtreye kapılıp ölme riskleri yoktur. Yeni doğan yavrular kendilerini korumak ve saklanmak isteyecekleri için üretim tankında bambu ya da Hindistan cevizinden saklanma alanları oluşturabilirsiniz. Bir seferde 24-36 adet yavru verebilen kırmızı karidesin yumurtadan çıkan yavruları 45 günde yeterli olgunluğa ulaşır ve kendi yumurtalarını taşıyabilir duruma gelirler.
" } ] }