{ "title": "Kiraz Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Kiraz-Karides-95.jpg", "date": "21.01.2024 00:58:03", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kiraz Karides: Tatlı su karides türleri içinde en tanınmış tatlı su karidesinden biridir. Akvaryumda en yaygın şekilde beslenen kiraz karidesin aslı, Güney Asya'da yaşayan vahşi Neocaridina heteropoda'ya dayanır. Doğada çoğunlukla yeşil kahverengi renk tonlarına sahip Neocaridina heteropoda'nın tersine, kiraz karidesler çok keskin kırmızı bir rengi vardır. Tam olarak gelişmiş olan bir kiraz karides 4 cm boya ulaşabilmektedir. 6.5-8 pH aralığında ve 15-30C (57-86F) sıcaklıkta temiz suda yaşayabilir. En iyi su sıcaklığı 22-23C. Kiraz karides, etçil ve otçul (Omnivore) olarak beslenir. Kiraz karides için ihtiyaç duyduğu yaşam ortamı ve ihtiyacı karşılandığı takdirde iki yıl kadar yaşayabilir.

Kiraz KaridesinBakım Ortamı: Kiraz karidesler akvaryum içinde bakımı ve üretimi basit olan bir türdür. Birkaç tane kiraz karidesi beslemek için, 5-10 litre su alan küçük tanklar yeterli olur. 40 litre ile üzerindeki bitkilerin olduğu tanklarda 20 ve üzeri karidesten oluşan bütün bir koloni bakımına yeterlidir. Normal şartlarda beslenecek akvaryumlarda maksimum karides sayısı; 1 karidese 2 litre su olacak şekilde ayarlanır.

Kiraz KaridesDavranışı; Kiraz karides sakin bir karides türüdür. Günün büyük kısmını akvaryumda, bitki, taş, kum, kütük benzer yüzeylerde yosun ile organik tortu yiyerek geçirir. Kiraz karides türleri belli zamanlarda kabuk değiştirirler. Üreme dönemi içinde dişi olan karidesler akvaryumda bulunan karanlık bölgeler içinde saklanma eğilimi gösterirler. Dişi karidesler bu dönemde akvaryumda diğer canlılar tarafından rahatsız edildiği takdirde, kendilerini tehlikede hissedip, yumurtalarını terk edebilirler.

Kiraz KaridesBeslenmesi: Kiraz karides yiyeceğinin büyük bir kısmı yosunlardan oluşur. Yosundan ayrı, akvaryuma bırakılan her yemi tüketirler. Bu sayede yem artıklarını da tükettiklerinden, akvaryumun biyolojik yükünü de azaltırlar. Sadece karides beslenen akvaryumda yem tercihinde yosun yiyiciler için, üretimi yapılan sıkıştırılmış yosun tabletleri. Olmalıdır. Bunun haricinde iyice haşlanmış bezelye ile ıspanak da besin çeşitliliği için verilebilir. Ancak bu sebzeleri kontrollü bir şekilde aşırıya kaçılmadan verilmesi, su kirliliği oluşturmaması içinde tüketilmeyen sebzelerin akvaryumdan alınması gerekir.

Kiraz KaridesÜreme ve Cinsiyet Ayrımı: kiraz karideslerin erkeği, dişilere karideslere göre daha küçük ve daha soluk renkli olurlar. Erkekler yumurta taşımadıklarından kuyruk yapısı, dişiler kadar gelişmiştir. Dişiler karidesler, erkekler tarafından döllenen yumurtaları açılana dek vücutlarının altında taşır. Dişiler tarafından çatlayan yumurtalar suya bırakılır. Dişiler strese girmeleri halinde, yumurtaları açılmadan bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar, birçok balığın yiyebileceği boyutlarda olduğundan, etoburların tehditlerine karşı çok açıktır. Yavruların yaşayabilmesi ve gelişebilmesi için iyi bitkilendirilen bir tankta olması gerekir.
" } ] }