{ "title": "Karidesli Salata", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karidesli-Salata-46.jpg", "date": "20.01.2024 11:56:31", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Karidesli Salata, karides deniz ürünlerinden biridir. Balıktan sonra en fazla karides tüketilir. Kalori oranı düşük ve doymuş yağ oranı yüksektir. Mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Silindir bir vücudu vardır. Boyları 4 ile 6 cm arasında değişir. Küçük boy karideslere çim çim, orta boy karideslere ise jumbo karides adı verilir. Karidesin birçok pişirilme şekli vardır. Kabuklu veya kabuksuz şekilde pişirilebilir. Eğer karides salatada kullanacaksa çimçim karides kullanılmalı ve önce haşlayıp sonra kabukları soyulmalıdır. Eğer kızartma, sote ya da güveç yapılacaksa jumbo karides kullanılarak karideslerin önce kabukları soyulmalı ve sonra pişirilmelidir.

Karidesli Salata İçin Gerekli Malzemeleri
Karidesi Haşlamak için
Sosu için
Karidesli Salata Nasıl Yapılır?

Karidesli salata yapımında önce karideslerin ayıklanması ile başlanır. Karidesleri ister balıkçıdan temizlenmiş olarak alabilir ya da evde kendiniz de temizleyebilirsiniz. Derin bir tencerenin içerisine su, defne yaprağı, tane karabiber sirke ve kabukları soyulmuş dörde bölünmüş soğan konulur. Tencere ocağa alınarak suyun kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra içerisine karidesler atılır. Karideslerin yaklaşık olarak 3-4 dakika haşlanması yeterli olacaktır. Karidesin haşlama suyunda tercihe göre farklı malzemeler de kullanılabilir. Kullanılan her malzeme karidese farklı bir aroma katar. Karides haşlandıktan sonra bir kenara alınarak kabukları soyulur. Kabuklarını soymak için karidesin kafa kısmının gövdesinden ayrılması gerekir. Ardından kabukları koparıp çıkarılır. Kabukları kolay kopartabilmek için önceden karidesin ayakları da koparılabilir. Kabukları soyduktan sonra karidesin dış yüzeyinde koyu gri bir damar görülecektir. Bu damarı da bıçakla çizerek dışarı attıktan sonra karideslerle ilgili işlemler bitecektir. Karidesler bir kenarda beklerken diğer salata malzemeleri hazırlanır. Marul yaprakları, maydanoz ve taze soğan tek tek yıkanarak temizlenir. Daha sonra her biri kesme tahtası kullanılarak ince kıyılır. Domatesler küp şeklinde doğranır. Kuru soğan kabukları soyularak ortadan ikiye kesilir ve hilal şeklinde ince ince doğranır. Karideslerle birlikte tüm malzemeler derin bir salata kasesine alınarak kaşık yardımıyla karıştırılır. Ayrı bir yerde zeytinyağı, limon suyu ve tuz karıştırılır. Hazırlanan sos karidesli salatanın üzerine dökülerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.

" } ] }