{ "title": "Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-69.jpg", "date": "21.01.2024 22:25:17", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Karides, denizde yaşayan bir canlıdır. Soğuk denizlerde yaşamayı sever ve eklem bacaklı bir türdür. Boyları genelde 6 cm boyutundadır. Kuzey Amerika denizlerinde ve Avrupa ülkelerinin denizlerinde çok sık görülmektedir. Karideslerin dış etkenlerden korunması için dış katmanları vardır ve bu dış katman kalsiyum karbonattan oluşmaktadır. Tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilirler. 10 ayaklı ve eklem bacaklıdır. Çoğu kişi karidesi çok lezzetli bulup yiyecek olarak tüketirlerken kimiside dış görünüşünü beğendiği için akvaryumda beslemeyi tercih ederler. Karides çok çeşitli bir canlıdır. 2500 kadar çeşidi vardır fakat bunun 300 adeti bilinmektedir. Ülkemizde yaklaşık 60 karides çeşidi bulunmaktadır. Denizlerin kumlu olan bölgelerinde yaşarlar ve canlılar sınıfında kabuklu grubuna girer. Karideslerin en değişik özelliği bulundukları ortama göre değişiklik gösterir. Karidesler denizde bulunan ve kendisinden küçük olan tüm balık ve canlıları yiyerek yaşarlar. Oldukça lezzetli ve kalorisi düşük bir besindir.

Karides çeşitleri
Karidesin faydaları nelerdir?

Karides küçük bir canlı olabilir fakat yararları kendisinden büyüktür. Sağlık açısından çok faydalıdır. İçerisinde mineral ve vitaminler açısından zengindir. Birçok hastalıktan korunmak için karides tüketilebilir. Diş eti hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalorisi düşüktür fakat oldukça büyük protein deposudur. D vitamini yönünden zengindir ve bu da kemiklerin, dişlerin gelişimine neden olur. Kan hücrelerinin gelişimini sağlar. Vücudu kanser yapan maddelere karşı korur. Omega 3 yağ asidi içerdiği için beyin fonksiyonunun gelişimini sağlar.

Karides nasıl pişirilir?

Karides ülkemizde çok tercih edilen ve sevilen bir lezzettir. Karides pişirilirken dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır.

Karides kişinin isteğine göre kabuklu veya kabuksuz olarak pişirilebilir. Karides temizlenirken dikkat etmek gerekir. İlk olarak karides temizlenirken başı ve bacaklarından başlanmalıdır. Daha sonra kuyruk kısmı temizlenir. Eğer karidesler donmuş ise donu çözülmeden temizlenmesi daha kolay olur. Karidesler pişmeden önce kesinlikle bağırsakları temizlenmelidir. Çünkü karidesler piştikten sonra bağırsağın temizlenmesi çok zor olur. Karidesin birçok pişirme tekniği vardır. İnsanlar damak tatlarına uygun olan yöntemi seçerler. Bu yöntemler karides tava, fırında karides, ızgara karides ve yağda karidestir.

Not: Karides hanefi mezhebi haricinde diğer mezheplerce helaldir. Hanefi mezhebince helal değildir.
" } ] }