{ "title": "Karides Yetiştiriciliği", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Yetistiriciligi-26.jpg", "date": "19.01.2024 11:30:51", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Karides Yetiştiriciliği, Karides pek çok ülke için çok değerli ve lezzetli sayılan bir gıdadır. Ülkemizde de karides pahalı olarak pazarlanan bir deniz ürünüdür. Karides yetiştiriciliği ekonomik şekilde uygulanabilir bir teknik durumu gelmiştir. Günümüzde 20 milyon larvayı yıl boyu yetiştirebilen kuluçkahaneler oluşturulmuştur. Karidesler yuvarlak ve uzun şekilli bir yapıya sahiptirler. Vücudunu örten kabuk serttir. Karidesler ara sıra kabuk değiştirirler. Karideslerin baş kısımlarının ucunda rastrum denilen bir çıkıntı bulunur. Bu çıkıntı türlerine göre az çok değişir. Bu çıkıntı sayıları karides larvalarında dönem tayini için yararlı olur. Karidesler genelde kahverengi görünmekle beraber türlere ve yaşadığı bölgeye göre, koyu veya açık renkli olabilir. Karideslerin üremesi ilginçtir. Karideslerin üreme organları, dişilerde Thelykum, erkeklerde ise ptesma'dır. Yumurtalıklar dişi karideslerde vücudun üst kısmında olur.

KaridesYetiştiriciliği Yapılan Türler: Karides yetiştiriciliği konusunda pek çok tür üzerinde çalışıldı. Ülkemizde yemeklik olarak tüketilebilen karides türleri olarak;
Karides Yetiştiriciliğinde Aşamalar: Karides yetiştiriciliğin birçok aşamaları vardır. Damızlık temini, doğadan elde edilebilir veya insan eli altında tutulan karideslerden de başarılı şekilde yavru elde edilebilmektedir. Damızlık seçiminde dikkat edilecek konular öncelikle sağlıklı ve iri olmalıdır. Bundan ayrı olarak, yumurtlama tankları hazırlama, karides larvalarının beslenmesi. Bu beslenme; Fitoplankton Üretimi, saf fitoplankton, kültürü üretimi taze yemler, yapay yemler, karideslerin dış havuzlarda beslenmesi, ayrıca yavru taşınması ve pazarlanacak karideslerin hasat edilmesi aşamaları bulunmaktadır.

Karides Yetiştiriciliği Üretim Teknikleri

" } ] }