{ "title": "Karides Yemeği", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Yemegi-11.jpg", "date": "19.01.2024 20:13:28", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Karides Yemeği, denizlerin nadide kabuklularından olan ve kolay pişirilen karidesle yapılan yemeklerin genel adıdır. Az kalori ve doymuş yağ içeren karides bu yönüyle de diğer deniz mahsüllerinden ayrılır. Görünüş itibariyle bazılarına itici gelse de çok lezzetlidir, üstelik pişirmesi de çok kolay ve çok az zaman alıcıdır.

Karidesin Kabukları

Karides yapmaya karar verenlerin kafasını karıştıran konulardan biri karidesin kabuklu mu yoksa kabuksuz mu pişirilmesi gerektiğidir. Genel kabul gören kurala göre: Karidesi eğer söğüş olarak salatada veya kokteyl içinde kullanılacaksa, önceden haşlanıp ardından soyulmalıdır. Ama karides sote, börek, güveç, çorba vb. Yapılacaksa önce kabukları soyulmalı öyle pişirilmelidir. Cinsine, büyüklüğüne ve pişirme yöntemine göre karides kabuklu ya da kabuksuz pişirilebilir. Karides hazır ve kabuksuz olarak alındıysa bile dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Kabuklu bir hayvan olan karidesin iç organları alışık olunandan farklıdır. Kabuksuz alınmış olsa dahi sırt bölgesinin içinde yer alan ince bir ipliğe benzeyen bağırsağın temizlenmesi gereklidir. Temizlenmeyen bağırsak karides yemeğinin tadını bozabilir. Karides elde tutulup sırtına boydan boya ince bir çizik atılmalı ve içerdeki ipliğe benzer bölüm çekilerek çıkarılmalıdır. Çimçim adı verilen ufak türdeki karidesler için bu işlem şart değildir, ancak Jumbo boy karideslerde mutlaka uygulanmalıdır. Karides eğer kabukları ile pişirilecekse başı ve kuyruğu birleştirilip sırt kısmından kürdan yardımı ile bu iplik alınabilir.

Kabukları soymak için ilk olarak karidesin kafası gövdeden ayırılmalı, ardından kabuklar elle koparılıp çıkarılmalıdır. Kabukların rahat koparılması için ilk önce ayaklar kopartılır ve ayakların vücuda bağlandığı boğumlar tutularak ayrılır.

Kabukların son boğumu olan kuyruk kısmı üstünde bırakılırsa piştikten sonra dekor olarak hoş bir görüntü verir. Soyulankabuklar ve kafalar balık çorbası veya balık suyu yapmada kullanacak kıymetli kısımlardır. Daha sonra kullanılmak üzere buzdolabı poşetinde buzluğa atılabilir. Kabuğu soyulduktan sonra, hilal şeklinin dış tarafında boydan boya uzanan koyu gri bir damar görülür. Bu damar da bıçakla çizilerek dışarı alınıp atılmalıdır. Haşlanan karidesler de benzer şekilde soyulur.

Karides Yemeği Nasıl Pişirilir?

Karides yemeği yaparken dikkat etmek gereken en önemli husus da karidesin çok fazla pişmemesi gerektiğidir. Çok pişen karidesin suyu gider, lezzeti azalır ve lastik gibi sert bir kıvama gelir. Karidesin çiğken sahip olduğu beyaz ve yarı saydam görünümü gidip yerine pembe renk gelene kadar3-4 dakika pişmesi yeterlidir. Özellikle de tavada sote yaparken bu sürenin geçmemesi önemlidir, yoksa kuruyacaktır.

Aslında karides birçok yöntemle pişirilebilir. Haşlanabilir, tereyağında kızartılabilir, ızgarada, tavada, baharat ya da domates eşliğinde pişirilebilir, güveç yapılabilir, hatta çorbası da yapılabilir. Bütün bunlar çok farklı soslarla servis edilebilir.
" } ] }