{ "title": "Karides Yavrusu", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Yavrusu-52.JPG", "date": "19.01.2024 15:05:26", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Karides Yavrusu: Karides yavrulamasından önce yumurtanın gelişim süreci içerisinde, ilk yumurtalar dişilerin sırt kısmında oluştuktan sonra ana karnına düşer. Genç dişilerin, ilk yavrulama da yumurtaları atma eğilimi vardır. Karides yumurtasının gelişimi bütün türlerde aynı olur. Karidesin bazı türleri daha çok yumurta tutar. Karides yumurtasının renklenmesi türler arasında değişiklik gösterir. Bazı türlerin yumurtalarında gözler belirgin olmaz. Ancak genellikle gözler yumurta ile gelişir ve akvaryumdan normal olarak görülmektedir.

Karides Yavrusu Yumurtadan Çıkması

Karidesin kuluçka dönemi çok hızlıdır. Karides gözleminde karnın içindeki yavruların dışarı uçmaya çalıştıkları sanılır. Ancak bu durum karides yavrularının dışarıya uçmaya çalıştığını göstermez. Yalnızca, annenin yavrularını havalandırıp, mantar oluşmasını engelleme ve çabuk gelişmelerini sağlamak içindir. Kuluçkada bulunan dişi çok narindir, bu yüzden gündüzleri çok fazla ortalıkta dolaşmaz ve hatta geceleri de dışarıya çıkmayabilir.

Karides Larva Beslenmesi

Larvaların yetiştirilmesinde, başarılı olmanın ilk kaidesi larvalar için yeterli seviyede yem sağlanmasıdır. Larva beslenmesinde post larva dönemine değin, beslemede fitoplanktonlar ilk sırayı almaktadır. Bundan dolayı, yetiştirme ortamında çok fazla bol fitoplankton olması çalışmaların asıl temelini oluşturur. Fitoplankton'un larvalara sağlanması iki şekilde yapılır.
Karides Yavrusu Taşınması

Yavru karideslerin ön beslemesinden sonra, üretim havuzlarından alınarak, daha geniş olan üretim havuzlarına taşınmaları gerekir. Bu sebeple ilk üretim havuzlarında büyüyen karides yavrularının yakalanıp taşınması önemli bir durumdur. Karidesler yavruları ilk aylar içerisinde çok hızlı gelişir. Bir aylık gelişme sonucunda, karideslerin seyreltilmesi lazımdır. Bunun için gerekirse, diğer havuzlara taşınması gerekir. Bu işlemleri yaparken de karides yavrularına zarar verilmeden yakalanmasına dikkat edilir. Bu amaç için yapılan ve daha çok karides yavrusu yakalamada kullanılan tuzak düzeni kurularak, bu tuzak aracılığıyla gece hareket halinde olan larvalar, kolay bir şekilde yakalanır. Yakalanan bu karides yavruları, her sabah yapılan tuzak kontrolü, tuzağa düşen yavruların tanklarla taşınması ile yavru nakli bitmiş olur. Havuzların stoklanması işinde 10-20 birey/m/ olarak planlama yapılır. Stoklama oranı fazla olduğu zaman, oksijen yetersizliği olacağından stoklamanın kesinlikle sayılarak yapılması gerekmektedir.

Yaz ayı içinde karides yavrularında gelişme çok hızlı olur. Bu hızlı süreç Temmuz ve Eylül ayları arası dönem olup, bu sürede gelişmenin en yüksek seviyede olduğu dönemdir. Haziran sonu, Temmuz başlarında üretme havuzlarına alınan 1-2 gramlık karides yavruları Ekim ayında 20-25 gr. Ağırlığa kadar çıkarak satılabilecek bir ergenliğe ulaşmışlardır.
" } ] }