{ "title": "Karides Temizleme", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Temizleme-13.jpg", "date": "21.01.2024 00:34:05", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Karides temizleme; Karides deniz mahsullerinin en çok tüketilenlerinin başında gelen bir deniz mahsulüdür. Kafadan bacaklı olan bu deniz mahsulü aynı zamanda kabuklu bir yapıya sahiptir. Bu yapısına göre de üç farklı şekilde sınıflandırılır. Bunların en büyük olanlarına jumbo, orta boylarına kanal ve küçüklerine ise cimcime denir. Karidesin yenme şekillerinin tariflerinde kullanılacak türleri de ona göre adlandırılmaktadır. Çeşitli yöre ve yerlerde isimlerinde değişiklik olabilmektedir. Her deniz mahsulünde olduğu gibi karideslerin de kendisine has temizleme yöntemi vardır. Karides temizleme genel olarak bakıldığında kabuğu ve iç organlarının temizlenmesi gibi görünmektedir. Karidesler temizlenmesi sonucunda pişmeye hazır hale gelir.

Karides Temizleme

Öncelikle karideslerin yıkanması gerekmektedir. Bu işleminde bol su ile yapılması önemlidir. O nedenle de derin bir kap içerisinde bol su ile yıkanmasının ardından bir tel süzgeç yardımı ile suyu süzülerek bekletilir. Daha sonrasında ise karideslerin kafa kısmı bıçak değil el ile kendinizi doğru çekilerek kopartılır. Yani bir el kafada bir bacaklarda olacak şekilde tutulur ve iki taraf birden çekilerek kafa ve bacaklar kopartılır. Daha sonra gövde kısmında bulunan etçil yeri saran kabukları da soyulur. Genellikle başın koparılması esnasında gövdede bulunan kabuk kendiliğinden etten ayrılır. Ama bazen de nadiren de olsa elinizle kabuğun içerisindeki etin elleriniz ile biraz itilmesi gerekebilir. Daha sonra kuyruk kısmında kıvrım düzleştirildikten sonra kabuğu kırmak çok daha kolay olur. Ancak burada dikkat edilecek en önemli ayrıntı etin parçalanmasına engel olmaktır. O nedenle de acele etmeden yavaş yavaş yapmanızda fayda vardır. Özellikle ilk defa temizleyen bu konuda özen göstermeleri gerekir. Dış kabuğu çıkarıldıktan sonra baş kısmına yakın bulunan küçük küçük ayağa benzeyen uzantılarda kopartılır. Kabuk ve ayaklarından tamamen ayıklanmış olan karidesin iç organları ise tıpkı hamsi içi gibi karnı yarılarak temizlenir. Karides hamsiden bile küçük bir yapıda olduğundan iç kısmını parmaklar ile temizlemek biraz daha zor olabilir. İç organları da çıkarılan karideslerin hepsi tekrar bol su ile yıkanır. Artık karidesler temizlenmiş ve pişmeye hazır hale gelmiştir.

Karides Temizlemede dikkat edilmesi gerekenler
Karides temizleme, biraz meşakkatli gibi görünse de alıştığınızda sizlere kolay gelecektir. Her şeyde ilk acemilik dönemi zordur. Her balığın kendi temizleme stili bilindikten sonra hiçbir balık temizlenmesi aslında zor değildir. Önemli olan yöntemini bilmektir. Afiyetle kalın.
" } ] }