{ "title": "Karides Pişirme", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Pisirme-79.jpg", "date": "21.01.2024 00:28:49", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Karides pişirme, karides deniz ürünleri arasında balıklardan sonra en fazla tüketilen bir besindir. Kalorisi düşük fakat kolesterol değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle kolesterolü yüksek olanların daha dikkatli ve kontrollü tüketmeleri gerekir. Karides aslında birçok şekilde pişirilebilir. Haşlaması, kızartması, tavası, ızgarası, salatası ya da güveci yapılabilir. Tüm bunlar farklı soslarla hazırlanarak birbirinden lezzetli şekilde sunumu yapılabilir. Karides tek başına hazırlanabileceği gibi ana yemek balıkların yanında garnitür olarak da tüketilebilir. Diğer tüm balık çeşitleriyle mükemmel uyum sağlar.

Karides pişirme sırasında en önemli unsur kabuklarının ayıklanmasıdır. Bağırsaklarının da temizlenmesi gerekir. Karidesin sırt kısmına bıçak yardımıyla bir çizik atılarak kolayca bağırsakları temizlenebilir. Karides mutlaka çiğken temizlenmelidir. Ayrıca karideslerin kabuklu mu kabuksuz mu pişirilmesi gerektiği de merak konusudur. Eğer karidesi söğüş olarak salatada veya mezede kullanacaksa kabuklu haşlayıp daha sonra soymak gerekiyor. Eğer karidesten sote, güveç, ızgara ya da çorba vb. Yapılacaksa önce kabukların soyulup daha sonra pişirilmesi gerekir. Önce karidesin bacaklarını ve kafasını kopartmak üzerindeki kabuğu çıkartmak için oldukça yardımcı olacaktır. Karidesin kabuğu soyulduktan sonra dış yüzeyinde boydan boya koyu gri renkte bir damar ortaya çıkacaktır. Bu damarında bıçakla çizerek atılması gerekiyor. Karidesin kabukları ve kafaları kesinlikle atılmamalıdır. Daha sonra balık çorbası veya balık suyu yaparken kullanmak için buzdolabı poşetine koyup buzluğa atılabilir.

Karides pişirme sırasında dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta ise çok fazla pişirilmemesi gerektiğidir. Çok piştiğinde içindeki öz suyunu kaybederek lastik gibi sert bir kıvam alır. Karidesin çiğken beyaz ve yarı saydam bir görüntüsü vardır. Bu görüntü kaybolup pembe bir renk alana kadar pişirmek yeterlidir. Bu süre ortalama olarak 3-4 dakika arası değişir. Karides tava yapmak için karidesin kabuklarını soyduktan sonra tereyağında tuz, kekik, pul biber ve dövülmüş sarımsaklarla birlikte kavrulur. Karides salatası ya da mezesi yapmak için çimçim veya jumbo karidesler kabuklu veya kabuksuz şekilde haşlanabilir.

Meze şeklinde veya sos eşliğinde sunmak için karidesin kafasını koparıp kabukları üstündeyken haşlanması önerilir. Çimçim diye tabir edilen küçük boy karidesler 2-3 dakika jumbo karides diye tabir edilen büyük boy karidesler ise 4-5 dakika haşlanması yeterli olacaktır. Haşlama suyuna küp şeklinde doğranmış kuru soğan ve yarım fincan sirke ilave edilebilir. Ayrıca haşlama suyuna lezzet katmak için kereviz sapı, maydanoz, defne yaprağı, karabiber ve limon suyu ilavesi de yapılabilir. Pratik bir karides salatası için zeytinyağı, tuz, limon, ince kıyılmış maydanozla birlikte karidesler harmanlanır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek servis yapılabilir. Karides ızgara için jumbo karidesler tercih edilebilir. Izgara öncesi karideslerin farklı malzemelerle marine edilmesi gerekir. Bunun için kabukları soyulmamış karideslerle zeytinyağı, maydanoz, kekik, limon suyu, sarımsak karıştırılarak 1-2 saat buzdolabında bekletilmelidir. Daha sonra elektrikli ızgarada veya mangalda sık sık çevirerek pişirilir. Tercihe göre şişe dizilerek de pişirilebilir.
" } ] }