{ "title": "Karides Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Nasil-Pisirilir-23.jpg", "date": "19.01.2024 02:00:56", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Karides nasıl pişirilir: Karides, denizlerin ender kabuklarından olması bir yana pişirilmesi, az kalorili olması, doymuş yağ içeriklerinin barındırması yönüyle de çok tercih edilen bir balık türüdür. Şekli ve görüntüsü sebebiyle almaktan vazgeçenler tadına bir kez baktığı zaman onca zaman bu lezzete nasıl mahrum kaldıklarını pişman olacaktır. Hatta pişirilmesi de bir o kadar kolay ve kısa sürüyor. Evde karides kolaylıkla yapılabilir veya fırında pişirilebilir. Karides nasıl pişirilir ve ne eklersek daha lezzetli olur. Bunun yöntemini öğrenmek gerekmektedir.

Pişirilmeden önce karides kabukları nasıl ayıklanır?

Karites yapmaya karar verdiğiniz andan itibaren kabuklu ya da kabuksuz olarak mı pişirmek gerektiğini düşünebilirsiniz. Genel olarak karites Salata da kokteyl ve sote olarak yapacaksanız önceden haşlayıp ardından da soymanız size kolaylık oluşturacaktır. Börek de çorbalarda, sote şeklinde veya yapımında kullanacaksanız öncesinde kabukları sormalısınız ve öyle pişirilse daha iyi olur. Karides büyüklüğüne ve cinsine göre, yapacağınız sisteme göre kabuklu ya da kabuksuz pişirebilirsiniz. Balıkçıdan aldıysanız size kabuklarını önceden soyarak verir. Yani elinize Hazır şekilde gelir; fakat buna dikkat etmemiz gereken bir noktada karides kabuklu ve hayvan olduğu için iç organları bizim alışmadığımız şekilde bulunmaktadır. Karides kabuksuz şekilde elinize ulaştı ise sırt bölgesinin içinde yer alan ince bir uyandıran bağırsağı mutlaka temizlemeniz gerekir. Aksi takdirde yemek yerken o bölge pek hoş gelmemektedir. Karidesi elimizde tutup sırtına boydan boya bir çizik atın ve içinde ipliğe benzer bölümü asılın. Çim çim dediğimiz ufak türde karides aldıysanız eğer bu işler gerekli değildir; ama büyük boy karides aldıysanız mutlaka bu işlemi yapmanız gerekir. Kabukları ile pişirmeyi düşünüyorsanız karides boyu ile kuyruğunu birleştirerek sırt kısmından kürdan ile ipliği alabilirsiniz. Karidesi soyduğumuzda hilal şeklinin dış yüzeyinde boydan boya koyu gri bir damar sizi karşılayabilir. Bu temaları da bıçakla çizerek dışarı atmanız gerekiyor.

Karides pişirilirken dikkat edilmesi gereken hususlar?

Karides pişirirken dikkat edilmesi gereken çok fazla içilmemesi gerektiğidir. Eğer çok pişirilirirseniz suyu gider. Lezzeti kaybolur ve lastik gibi söner. Karides beyaz ve yarık beyaz haline gelir. Pembe renk alana kadar yani ortalama 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olur. Özellikle sote yaparken bu süreyi geciktirmeme konusunda özen göstermelisiniz yoksa suyunu çeker.

Karidesin birçok şekilde pişirme yöntemleri vardır. Haşlayarak, tereyağında kızartarak, tavada, Izgarada, domates eşliğinde ve baharatlı yapabilirsiniz. Ayrıca güveç ve çorbasını da yapabilmeniz mümkündür. Bu yemeklerin üzerine soslar da ekleyerek uygun sofralar kurabilirsiniz. Şimdi size karides ile ilgili bir yemek tarifi vererek gösterelim.

Karides tava

Kolay hazırlanabilir bir yemek istiyorsanız karides tava tam size göredir. Karidesin kabuklarını soğuduktan sonra tereyağını eritip; Birkaç dakika kavurmaya bırakın. Karidesin beyaz rengine dönünce kekik, pul biber, tuz ve isteyebileceğiniz herhangi bir baharatı ekleyerek kavurmaya devam edin. 3-4 dakika sonra yemeğiniz hazır olacaktır. Aynı işlemi tavada pişirirken sarımsak da kullanabilirsiniz. Tereyağı eridikten sonra 2-5 dövülmüş sarımsağı kavurun. Ondan sonra karidesleri atın. Bir dakika daha kavurduktan sonra baharatları ve tuzunu ilave ederek işlemi tamamlayın. Yukarıdaki tarifleri ek olarak domates ve kullanabilirsiniz Tereyağının sarımsakla ile kavurduktan sonra karidesleri atın. İki dakika daha kavurun ardından domates, tuz, kekik, karabiber, pul biber attıktan sonra domates suyu çekince kadar kavurun. Bu yemeği ekstra bir lezzet katacaktır. Karides nasıl pişirilir ve nasıl daha lezzetli olur. Bunu deneyerek öğrenebilirsiniz. Gerisi size kalmıştır.
" } ] }