{ "title": "Karides Nasıl Ayıklanır", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Nasil-Ayiklanir-91.jpg", "date": "23.01.2024 03:58:30", "author": "zülfü çakmak", "article": [ { "article": "

Karides Nasıl Ayıklanır; Karides dendimi akla kabuklu bir deniz ürünü gelir ve tabi ki yemeği yapılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir. Karidesler boylarının büyüklüğüne göre Jumbo ve kanal ve cimcime adı altında adlandırılmaktadır. Karideslerinin boyu en büyük olanına jumbo denir. Kanal karidesler ise karideslerin orta boy olanıdır. Boyca en minik karideslere de cimcime adı verilmektedir.

Söylediğim bu 3 çeşit karideslerin temizlenmesi için başlarını koparıyoruz ve kabuğunu soyarak etini çıkartınız. Karidesleri büyük olduklarından sırtlarında çizgi şeklide iç organları görünmektedir. Bunun için kabukları soyduğumuz karideslerimizin iç organlarını da çıkartıyoruz. Karidesler çok taze ise ve iç organlarını sivri ucu bulunan iğne veya çubuk benzeri bir alet yardımıyla iç organlarını ayıklıyoruz. Bir süre beklemiş büyük karideslerimizin iç organlarını iğne kullanarak çıkarmak çok zor olacağından bıçakla sırt kısımlarını çizerek iç organlarını kolaylıkla temizleyebiliriz. Küçük karideslerinin iç organları belirgin olmayacağından iç organlarını temizlemeye çalışmayınız.

Karides nasıl ayıklanır aşağıda iyice anlatılmaktadır

Elinize karideslerin sırtı avuç içinize bakacak şekilde sol elin parmaklarınızın arasına karidesi alınız ve sağ eli ile başını kopartınız. Elimizle kuyruğunun üzerine basıp çekerek kuyruğunu kabuğundan çıkartıyoruz. Ardı sıra karideslerin üzerinde bulunan kabukları karın kısmından kaldırıp sırtına doğru kaldırıp soyuyoruz. Son olarak da bir iğne ile sırtın ortasından düz bir şekilde sokarak yukarı doğru çekip iç organları çıkartıyoruz.

Daha sonra iç karidesler bol su ile yıkayıp ve süzüyoruz. İç karidesler yaklaşık bir hafta buzdolabında bekletilebildiğiniz gibi, dondurucuda kabuklu ve karides olarak bir yıl süre ile saklayabilirsiniz Karideslerle karides ızgarası, karides tavası, karides güveçte, karides buğulaması, karides şişi, karides haşlaması veya karides salatasını yapabilirsiniz.

Diğer taraftan çoğu yemeklerinizin hazırlanmasında karidesi malzeme olarak haşlanmış veya çiğ olarak kullanabilirsiniz. Şimdiden karidesleri ayıklamanız için kolay gelsin.

" } ] }