{ "title": "Karides Kolesterol", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Kolesterol-39.gif", "date": "19.01.2024 20:42:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Karides Kolesterol, Karides kabuklular sınıfından olan silindirik vücutlu ve gövdesi eklemli bir besindir. Her biri yaklaşık olarak 5-6 santim uzunluktadır. Derisi kalsiyum ve karbonattan meydana gelen bir zırhla kaplıdır. Denir ürünleri arasında balıktan sonra en fazla tüketilen besinlerden biridir. Karides tüketimi halk arsında çok yaygın değildir. Daha çok dışarıda restoran ya da otel gibi yerlerde tüketilir. Karideste bulunan doymuş yağ oranları et ve tavuğa göre daha düşük olduğu için mutlaka tüketilmesi tavsiye edilir.

Karides Kolesterol ve Besin Değerleri Nelerdir?

Küçük bir deniz ürünü olmasına rağmen besin değerleri oldukça yüksektir. Düşük kalorili olmasına rağmen tam bir protein deposudur. Karidesin bir porsiyonu yaklaşık 112 kalori iken 23,7 gram protein içerir. Hayvansal proteine karşın oldukça lezzetli bir alternatif olarak görülebilir. Üstelik 1 gram kadar yağ içererek yağ açısından zayıf bir deniz ürünüdür. B12 ve D vitamini bakımından da oldukça zengindir. 100 gram karides tüketmek vücudun günlük alması gereken B12 vitamini ihtiyacının %30'unu ve selenyum minerali ihtiyacının %62'sini karşılar. Selenyum minerali kanser hücrelerinden vücudu korumasıyla bilinir. Karideste bulunan potasyum oranı da oldukça iyidir. Potasyum her ne kadar kalp sağlığı için önemli olsa da aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Karidesin tek olumsuz özelliği ise kolesterol açısından çok yüksek değerlere sahip olmasıdır. Kolesterol vücutta iki farklı şekilde oluşur. Birincisi karaciğerde üretilen kolesteroldür. Vücuttaki kolesterolün %75 oranındaki kısmını oluşturur ve kalan %25 oranındaki kısmı ise besinlerden alınır. Vücutta bulunan iyi kolesterol olan HDL, kalp krizi riskini azaltırken kötü kolesterol olan LDL, kalp krizi riskini arttırır. Şöyle ki, günde 200 gram karides tüketen bir kişinin kötü kolesterol seviyesi yüzde 2 artarken iyi kolesterol seviyesi yüzde 9 artar. O nedenle karides tüketileceği gün diğer kolesterol içeren besinlerin tüketilmemesinde fayda vardır. Onların yerine et, süt, peynir veya yoğurt gibi protein ağırlıklı besinleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Yapılan araştırmalarda kötü kolesterolü yüksek ve iyi kolesterolü düşük olan kişilerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Tüm sağlıkçıların ortak görüşü deniz ürünleri arasındaki en sağlıklı besinlerin balıkların olduğu konusudur. Her hafta 1-2 defa da olsa balık tüketilmesi tavsiye edilirken, diğer deniz ürünlerinin ise daha dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir.
" } ] }