{ "title": "Karides Fırında", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Firinda-81.jpg", "date": "19.01.2024 07:56:05", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Karides fırında yapıldığı taktirde oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemektir. Özellikle balık severler için çok uygun bir alternatiftir. Yine de 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkeye göre ülkemizde karides tüketimi çok fazla değildir. Bunun en önemli nedenlerinden biri karidesin ve karidesle yapılan yemeklerin pek bilinmemesidir. Sert kabuklu olmasa da karides kabuklu bir deniz canlısıdır ve bol miktarda protein ve omega 3 içerir. Bu yüzden haftada en az 2 kere tüketilmesi gerekir. Karides fırında yapmadan önce karidesler dikkatle seçilmelidir. Karidesin taze olduğunu anlamanın en kolay yolu rengine bakmaktır. Rengi pembe olan karides tazedir; bu pembelik koyulaştıkça bayatlama sürecine girmiş demektir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise karideslerin iri değil daha küçük olanları tercih edilmelidir. İri karideslerin kabukları sert olabilir ve yemeyi güçleştirir. Evde kolay bir tarif ile karides fırında yapmak isteyenler için gerekli olan malzemeler ve hazırlanış şu şekildedir:

Karides fırında için malzemeler
Karides fırında nasıl yapılır?

Karidesler iyice yıkanır ve süzdürülür ve bir kaba konur. Fırın tepsisine parçalanmış tereyağı serpilir. 4 diş sarımsak bir havanda dövülerek ezilir. Ardından karidesin olduğu kaba konur. Aynı kaba baharatlar ve tuz da eklenir. Ardından iyice yıkanmış maydanoz ve dereotu iri şekilde doğranır ve aynı kaba konur ve iyice karıştırılır. İçindeki aromalar iyice birbirine girdikten sonra karışım tereyağlı tepsiye konulur ve üzerine kalan 6 diş sarımsak konulur. Limonun hepsi tepsiye sıkılır ve düşen çekirdekler temizlenir. İsteğe göre limonu julien usulü 8 parçaya bölerek de ekleyebilirsiniz. Böylece limon kabuğunun tadını da kullanmış olursunuz. Ayrıca karidesin ağır kokusunu bir parça bastırmış olur. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra tepsi daha önceden ısıtılmış 160 derece fırına sürülür ve 25-35 dakika arası pişirilir. Karideslerin iyice yumuşadığından emin olmak için aralarda çatalla kontrol edebilirsiniz. Karides fırında sıcak olarak servis edilebilir.
" } ] }