{ "title": "Karides Çeşitleri", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Cesitleri-26.JPG", "date": "19.01.2024 10:27:21", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "Karides çeşitleri: Decopo da olarak adlandırılan ayaklı eklem bacaklılar grubuna dahil, içinin lezzetli ve özel bir su canlısıdır. Denizlerde ve tatlı sularda yaşayıp çok çeşitli türleri bulunmaktadır. Karides çeşitleri ülkemizde anoksik durumuna gelmiş olan Karadeniz'de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki özelliklere sahiptir.

Kiraz karides

Genellikle hayvan bölgesinde yaşamaktadır. Ömürleri 12 ila 24 ay arasında değişmektedir. Dişilerin boyu 25 milimetre, erkeklerin boyu ise 20 milimetreye kadar uzamaktadır. Yaşadıkları suyun sıcaklığı 18 ile 26 derece arasında değişir. Yumurtlama dönemleri ortam sağlandığında 4-6 hafta içerisinde 20 ya da 40 yazı dünyaya getirirler.

Sakura karides

Bu karides türü ıslah edilmiştir. Ömürleri genel itibariyle 12 yıldır. Dişilerin ve erkeklerin boyları Kiraz karides türü ile aynıdır. Suyun sıcaklığı 5- 20 arasında değişir. Yumurtlama dönemleri 4 ve 6 hafta içerisinde Ortalama 40 yavru dünyaya getirirler.

Mavi İnci karidesi

Bu da Sakura karides gibi ıslah edilmiş bir türdür. Boyları genellikle kişilerin 25 milimetre, erkeklerin ise 20 milimetre kadardır. Yaşadıkları suyun sıcaklığı 5 ila 30 derece arasında değişiyor. Üreme ortamı ortalama 4 ile 6 haftasında olurken takriben 40 ile 20 arasında yavru dünyaya getirir.

Yeşil karides

Ana vatanları Hindistan'da ve ömürleri iki ile üç yaş arasında değişir. Dişilerin boyu 40 santim iken, erkeklerin boyu 30 santim olmaktadır. Yaşadıkları suyun sıcaklığına bakacak olursak 15 ve 30 derece arasındadır. Uygun koşullar sağlandığı zaman üretim dönemleri 8 ila 10 hafta içinde 40-60 arası yavru dünyaya getirebilirler.

Kaplan karides

Uzak Doğu'da ortaya çıkan bir karides türüdür. Ömürleri bir buçuk ile 2 yıl arasında değişir. Dişiliğin boyu 30 milimetre iken erkeklerin boyu 25 milimetre kadardır. Uygun ortam sağlandığı zaman 8 ile 10 hafta içinde 30-50 yavru dünyaya getirirler.

Çikolata karides

Ana vatanı Çin'dir. Yaşam ömürleri 1 ile 2 yıl arasında değişir. Kişilerin boyu 20 milimetre, erkeklerin boyu 10 milimetre kadardır. Suyun sıcaklığı 15 ile 30 derece altında bulunmakta; bunun üstü ya da aşağısında yaşayamazlar. Üreme dönemlerinde 4 ile 6 hafta sürerken 10- 15 yavru dünyaya getirirler.

Altın karides

Ana vatanı Asya, boyları 2:30 ile üç santimetre arasında değişir. Yaşayabilecekleri ortam sıcaklığı 18-25.5 arasındadır.

Gökkuşağı karides

Yaşadıkları yer Malezya'dır. Boy uzunlukları maksimum 3 santimetredir. Yaşayabilecekleri suyun sıcaklığı 20- 28 derece arasındadır. Bu türe Gökkuşağı denilmesinin sebebi, kahverengiden maviye bazen de Şeffafa benzeyen bir renk skalası içinde olması gibi özelliklerinden dolayı ninja Kardeşler olarak da bilinmektedir.

Karides çeşitlerinin bu kadar fazla olması ve hemen hemen her ülkede bulunması karidese olan ilginin daha da çoğalmasına ve daha çok kişiye ulaşmasına yol açar.
" } ] }