{ "title": "Karides Caiz Mi", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/karides-caiz-mi-7951.jpg", "date": "19.01.2024 10:27:37", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "
Karides Caiz Mi, Karides, tuzlu ve tatlı sularda yaşayan on ayaklı eklem bacaklı hayvanlardır. Silindirik vücutlu, uzun duyargalı 5-6 santim boyundadır. Caiz, dinimizde günah değildir manasına gelir. Fakat caiz denen şeyi yapmamak daha iyidir. Kitabımız Kur'an'ı Kerim'de deniz avının veya denizden elde edilen yiyeceğin helal olduğu bildirilmiştir. Hz. Peygamber efendimiz de deniz ürünleri konusunda sorulan soruya cevabı şöyle olmuş. 'Onun suyu temiz, meytesi helaldir diyerek cevaplamıştır. Deniz ürünleri hakkında bu açıklamalar özel bir karar bulunmayan konularda mübahlığın esas alınması ilkesi denizde ve sularda yaşayan hayvanlarla ilgili hükmün temeli teşkil eder.

Karides Caiz Mi: Deniz ürünleri mezhepler arasında hanefi mezhebi hariç ihtilaf olmamıştır. Hanefi mezhebinin görüşü 'Daima suda yaşayan, suda barınan (Taayyüş eden) hayvanlarından sadece balıkların eti yenilebilir helaldir. ' Ancak diğer su hayvanları habais sayılır. Yenilmeleri caiz olamaz. Bu hayvanlarda biri de karides ismindeki hayvandır. Karidesin eti yenmez, helal değildir. Hanefiler karidesin balık süetin de olmadığından, görünüşü itibarıyla çirkin bulduklarından yenmesini caiz saymamıştır. Yenen kısımların itibarıyla güzel olmaması ve pis sayılmasıdır. Hanefi mezhebinden başka mezhepler vardır. Şafii, Maliki ve Hanbeli isimlerinde. Bu dört mezhebin karides hakkındaki düşünceleri farklıdır. Ancak bu üç mezhebin karides hakkındaki görüşü aynıdır. Denizden çıkan hayvanları yerler. Şafii, Maliki ve Hanbeli denizden çıkan karides ve tüm canlıların yenmesini caiz olarak görmüşlerdir.
" } ] }