{ "title": "Karides Balığı", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Karides-Baligi-39.jpg", "date": "20.01.2024 07:52:32", "author": "mehmet özer", "article": [ { "article": "Karides Balığı, Avrupa denizleri ve Kuzey Amerika Sahillerinde yaşayan ve kabuklular sınıfında olan balıklardır. Genellikle denizlerin kumluk bölgelerinde yaşarlar. Boyları 5-6 santim arası değişen karides balığının vücudu silindirik şekilli ve uzun duyargalıdır. Karides balığının vücudu kalsiyum karbonattan oluşan bir ruhla ruhla örülü durumdadır. Eklemli bir gövdeye sahip olan karides balığı uzun ve geniş yüzeyli kuyruğunu sallayarak geri geri yüzer. Tatlı sularda yaşayan karides türleri yumurtalıktan sonra yavruları büyüyene kadar yumurtalarını yürüme bacakları arasında tutar, denizlerde yaşayan karides türlerinde ise yumurtalar sırt bölgesinde taşınarak büyümesi için denizlere bırakılır. Karideslerin, vücutlarının renklerinin bulundukları ortama göre değişebileceği bilinmektedir. Kendilerinden küçük balıklarla beslenen büyük kıskançlık avcı karideslerin olduğu bilindiği gibi, kumluk alanlarda bulduğu küçük besin parçaları ile beslenen çöpçü karides türlerinin olduğu da bilinmektedir. Bazı karides balıklarının besinleri daha rahat toplayabilmesi için kıskaçlarının üzerinde kılları bulunur.

Karides balığının yedi familyası olduğu bilinmekte olup en yaygın ve en çok bilinen türü çalıkaridesgillerdir. Bu familyaya ait karideslerin beş çift bacakları bulunmakta olup bu beş çift bacağın en az ikisinde kıskaçlar olduğu bilinmektedir. Belirgin bir yelpazeye benzer bir kuyrukları olan çalıkaridesgillerinin sahip oldukları iki çift duyargaları ise çok uzun ve iki çatallıdır. Tehlike ile karşılaşan karidesin en tipik tepkisi ani bir bükülme hareketi ile kendini korumaya çalışmasıdır.

Farklı görüntülerinden dolayı birçok kişi evlerinde akvaryumlarda süs olarak beslemeyi tercih etmekle beraber lezzeti ve sağlık için birçok faydasıyla beraber en çok tercih edilen deniz canlıları ürünleri arasında yer almaktadır zira karides balıktan sonra en çok tüketilen deniz canlısıdır. İçerdiği düşük kalori oranı ve Doymuş yağ miktarı ile karides sağlıklı tüketilen besinler arasında sayılır.

Karides Balığı Faydaları Nelerdir?

Karides balığı kanser ve benzeri hastalıkları etkisiz hale getirmekte birebir olan Selenyum minerali bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Düşük düşük kalorili bir protein kaynağı olan karidesin bir porsiyonunda 110 gram kalori bulunurken yaklaşık olarak 23,7 gram protein vardır. D vitamini yönünden oldukça güçlü olan karides balığı bu yönüyle kemiklerin ve dişlerin gelişimi için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Omega yağ asitleri bakımından zengin olan karides balığı beyin fonksiyonlarının düzenli olarak çalışmasını ve gelişmesine katkı sağlar. İçeriğinde B12 bulunan karides ayrıca kan hücrelerinin gelişmesine yardımcı olur.
" } ] }