{ "title": "Jumbo Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Jumbo-Karides-84.jpg", "date": "19.01.2024 09:29:46", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Jumbo karides kuzey denizlerinde yaşayan kabuklu deniz canlılarıdır. Çeşitli renkleri bulunmasına rağmen en çok bilinen ve tüketilen cinsi pembe renklidir. Bir karidesin jumbo sayılabilmesi için boyunun 12 santimetreden büyük olması gerekir. Sıradan karides boyları ise ortalama 4-6 santimetre arasında değişmektedir. Jumbo karideslerin kabukları kendisinden daha küçük olan karideslere göre daha sert olur. Bu nedenle pişme süreleri uzayabilir ve gerektiğinde kabuğundan ayrı da yenilebilir. Ayrıca bu karideslerin yağ oranı da küçük karideslere göre yüzde 50 kadar daha fazla olabilir. Et oranı çok fazladır. Bu yüzden iri kıyım bir deniz canlısı olarak bilinir.

Jumbo karideslerin yaşam alanları: Türkiye'de en çok Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege sularında bulunur. Genel olarak tuzlu denizleri sevseler de tatlı sularda yaşayan cinsleri de vardır. Türkiye'de çok fazla tüketilmediği için balıkçıların av tercihleri arasında son sıralarda sayılırlar. Soğuk sularda bol miktarda bulunduklarından dolayı Atlas Okyanusunun Kuzeyinde çokça görülürler. Dünyada en fazla bulunduğu ve avlandığı yer ise Kuzeydoğu Amerika'dır.

Mutfakta jumbo karides: bu karides ile yapılabilecek yüzlerce yemek çeşidi vardır. Fakat ülkemizde çok yaygın olmadığı için belirgin bazı yemekler vardır. Bunlar arasında fırında jumbo karides en çok tercih edilenlerden birisidir. Yeterince yağlı olduğundan ekstradan yağ eklemeye de gerek yoktur. Genellikle sarımsak, limon, baharatlar ve soğan ile harmanlanarak pişirme yöntemleri vardır. Tepsi dışında güveç ve tavada yapanlar da vardır. Pişme süresi oldukça kısadır. 5 dakikada eti pişmiş seviyeye ulaşır fakat bu süreyi 15-20 dakikaya uzatmak isteyenler de olabilir. Nedeni ise pişirme süresi arttıkça etin hacminin kaybettiği suyla doğru orantılı olarak azalması ve kabuğundan daha kolay ayrılmasıdır. Yine de çok pişince omega 3 ve yararlı yağ asitlerini de büyük oranda kaybedeceğini aklınızdan çıkarmayın. Yurt dışında genellikle ızgara şeklinde tüketilir. Sokak satıcılarının da çok sık sattığı -özellikle Güney Doğu Asya' da- bir lezzettir.

Jumbo karides enerji ve besin ögeleri: Öncelikle karidesin diğer birçok deniz canlılarına göre daha fazla kolesterol ve yağ içerdiğini söylemek gerekir. Bu nedenle yüksek miktarlarda tüketmemek gerekir. Omega 3, fosfor ve sodyum olarak oldukça zengindir. 100 gramında ortalama 20 gram protein bulunur. Karbonhidrat ve lif içermez. 100 gram jumbo karides ortalama 64 miligram kalsiyum içerirken potasyum 264 miligrama kadar çıkabilir. Demir oranı hiç yok denecek kadar düşük ve hiç A ve C vitamini içermez.
" } ] }