{ "title": "Güveçte Kaşarlı Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Guvecte-Kasarli-Karides-15.jpg", "date": "21.01.2024 14:10:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Güveçte kaşarlı karides, oldukça leziz bir tariftir. Balığı seven, deniz mahsullerini seven herkesin severek yiyeceği bu tarifi özel davetlerinizde içinize sinerek hazırlayabilirsiniz. Tarifte kullanılan karidesi çim çim denilen karideslerle hazırlayacağız. Jumbo karides denilen büyük boydaki karideslere göre daha ehven fiyatı olan çim çim karidesler aslında çok lezzetlidir. Bunları ister limonlu, zeytinyağlı salata olarak değerlendirebilir, isterseniz böyle güveçte kaşarlı karides hazırlayabilirsiniz. Balık menüsü hazırladığınızda yanında bunu yapabilirsiniz. Çok güzel bir ara sıcak olur. Tek kişilik güveçlerde sunum yaparak, ikramınızı özelleştirebilirsiniz. Üzeri nar gibi kızardığından hem görünümü güzel oluyor hem de lezzeti harika oluyor. Hazırsak hemen işe girişelim. Hepinize kolay gelsin.

Güveçte kaşarlı karides için gereken malzemeler
Güveçte kaşarlı karides nasıl yapılır?

Hazırlıklarımıza önce karideslerle başlayalım. İlk olarak karidesleri yıkayalım ve yıkama sırasında baş kısımlarını kopararak sırtından görünen siyah bağırsağını temizleyelim. Hepsi ayıklandığında, tencerede bol su kaynatmaya başlayabilirsiniz. Su kaynadığında içine sirkeyi ve az miktarda tuzu atalım. Karidesleri içine atarak yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatalım. Karideslerin rengi suyun içinde turuncuya dönecektir. Piştiklerinde hemen süzgecin içine alın. Burada biraz ılındığında ya da soğuk suya tutarak ılıtarak karidesleri ayıklamaya başlayın. Bazı hanımlar çok hamarat oluyor. Karidesleri kaynatmadan bile ayıklayabiliyor. Ancak kaynatıldığında ayıklaması daha kolay oluyor. Parçalanmadan kolayca ayıklayabiliyorsunuz. Önce karideslerin bacak kısımlarını koparın. Ardından sırtındaki kabuklarını çekerek ayırın. İçinden çıkan beyaz etli kısımlarını bir kâsede toplayın. Bu tür karidesler küçük olduğundan, ayıklarken sizi biraz oyalayacak. Ama sonuç harika olacak.

Karideslerin ayıklaması bitince sosu hazırlamaya geçelim. Domatesleri rendeleyelim. Bunu bir tavanın içinde tereyağı ile pişirelim. İçine tuz ve karabiber ilave edelim. Ayıklanmış karidesleri güveçlere eşit şekilde paylaştıralım. Bunlara domatesli sostan koyalım. Fırını 180-200 derecede ısıtarak, bir süre güveçlerdeki karidesi pişirelim. Daha sonra fırındaki güveçlerin üzerine rendelenmiş kaşar peynirini paylaştıralım. Tekrar fırına koyup, peynirler kızarıncaya kadar tutalım. Güveçte kaşarlı karides sıcak olarak güveçlerle sunum yapılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }