{ "title": "Dondurulmuş Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Dondurulmus-Karides-89.jpg", "date": "19.01.2024 17:20:36", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Dondurulmuş karides: Denizlerde ve tatlı sularda yetişen Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde de olmaktadır. Karidesin denizlerde ve tatlı sularda üreyen birçok çeşidi mevcuttur. Boyları ortalama olarak 1 cm'den 30 cm'ye kadar değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Ülkemizde, de Karadeniz dışında kalan diğer denizlerde avlanmaktadır.

Karides insanlar için çok önemli bir protein deposudur ve bu sebeple de çok fazla kolesterol içermektedir. Diğer deniz ürünleriyle karşılaştırdığımızda diyet yemekleri yapılırken kolesterol nedeniyle tercih edilmemektedir. Karides sadece protein değil, kalsiyum, omega-3 yağ asitleri, sodyum ve potasyum gibi mineraller yönünden de çok zengin olduğu görülmektedir. Bu nedenle sahip olduğu zengin omega-3 yağ asitleri nedeniyle beyin fonksiyonlarının çok düzenli çalışmasını ve gelişmesini sağlar. Yıl boyunca hem dondurulmuş hem de taze olarak tüketilebilir. Çok çeşitli pişirme yöntemi vardır. Ancak aralarında en çok tercih edilen pişirme yöntemi, Sebze ilavesi ile yapılan karides güveçtir. Gelin şimdi size dondurulmuş karides güveç yapalım.

Dondurulmuş karides için malzemeler
Üzeri için
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır?

Öncelikle 1 litre kaynamış suya sirke ilave yapılır. Dondurulmuş karidesler kaynayan suyun içine ilave edilir. Yaklaşık 3-4 dakika karidesler suda kaynatılmalıdır. Karidesler sudan alınarak süzülür ve bir kabın içine alınır. 1 adet soğan küçük küpler şeklinde doğranmalıdır. Sarımsaklar ince kıyılmalıdır. Sıvı yağı ve tereyağı konmuş tavaya soğan ilave denilir. Soğanlar az pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra sarımsakları eklenir. Sivri ve kırmızıbiberler ince ince kıyılarak ilave tavaya ilave edilmelidir. 3-4 dakika sonra kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğradığımız domatesleri de eklemeliyiz. Daha sonra önceden süzülen karidesler ve hazırladığımız baharatları da ekleyerek, baharatlar iyice özleşene kadar 2-3 dakika daha kavrulmalıdır. 1 çay bardağı su ve birkaç defne yaprağı ilave ederek yaklaşık olarak 5-10 dakika kaynatılmalıdır. Hazırlanan harç suyunu tamamen çekince tava ocaktan alınmalıdır. Porsiyonluk güveç kaplarının içine paylaştırılarak, önceden ısı ayarlanmış 200 derecelik fırınımızda 20 dakika pişirilmelidir. Pişen güveçlerin üstüne önceden hazırlanmış ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilerek yeniden fırına sürülür. Üzerine eklenen kaşar peynirleri iyice kızarıncaya dek yaklaşık 15 dakika daha pişirilmelidir. Fırından çıkardığımız karides güveçler bir miktar dinlendirildikten sonra sıcak olarak servis yapılmalıdır.

Afiyet olsun.
" } ] }