{ "title": "Arı Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Ari-Karides-86.jpg", "date": "21.01.2024 15:54:46", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Arı Karides, Vahşi türlerinde genelde üç renk bulunmaktadır. Beyaz ile siyah rengin yanı sıra kuruk ve baş kısımlarında turuncumsu renklerde vardır. Vahşi olanlarda beyaz renk daha az olur. Nitrat fazlalığına oldukça duyarlı olur en iyi ve en normal olan su ısısı ise yirmi beş derecedir. Kırmızı renkli kristal karides arı karidesinin mutasyona uğramış halidir. Melanin (Siyah pigment) oranı aza indirilerek albinotik olmayan bir mutasyon elde edilir arı karidesler kaplan karidesler ile melezleştirilerek verimli ve oldukça sağlıklı karidesler elde edilir. Bu melezlere ise Tigerbienen, Tigerbee veya TIBi denilir. Arı karides ilk defa 2008 yılında piyasaya çıkmıştır. Arı karides akvaryumlarda da oldukça yenidir. Bu karides çeşidinin orjini ise Güney Çin'dir. Arı karidesler çinin tatlı su kaynaklarının hemen ağız kısmında başlangıç noktasında yabani bir şekilde hayatlarını sürdürmektedirler. Yakalanan yabani arı karideslerden çoğaltma girişiminde bulunulan ve bu konuda da başarıya ulaşıldığı hakkında bazı yazılar yazılmıştır. Yazılan bu yazılarda üretim sırasında su ph'şının altı buçuk sertliğinde ve ısısının da yirmi üç derece olması gerektiği yazılmıştır.

Arı Karides Beslemek

Beslenmeleri hakkında arı karidesleri günde sadece bir kez beslemeniz yeterli olur. Vermiş olduğunuz yemlerin 2-3 saat içerisinde bitirilmiş olması en iyisidir. Çok aşırı yem vermek hem suyun kalitesini bozacak hem de kirli su yüzünden ölümler ortaya çıkacaktır. Yabani ortamda arı karideslerin bir leş yiyicisi olduğu asla unutulmaması gerekir bu sebepten dolayı onlar kesinlikle aç kalmazlar. Bu sebepten dolayı da akvaryumda 1-2 gün süreyle yem atmamanız onları aç bırakacağınız anlamına gelmez. Bitkilerin üstünde ve camlarda meydana gelen algleri temizleyerek karınlarını doyurmaktadırlar. Arı karideslerin yavruları ise cinsiyetlerine göre tasnifleri de oldukça zor olur. Hatta ergenlik çağında olan genç arı karidesler içinde geçerli bir husustur. Ancak dişi olan arı karidesler yetişkin olduklarında cinsiyetleri oldukça kolay bir şekilde anlaşılır. Öbür karides çeşitlerinde de olduğu gibi dişi karidesler erkek karideslere bakarak biraz daha iri olmaktadırlar. Bel kısımlarının hemen altında onları oldukça kalın gösteren bir kavis vardır. Yetişmiş arı karidesler de ise bu açıklamanın haricindeki diğer karidesler ise erkek olur. Elimizde çok da detaylı bir bilgi olmamakla beraber üretimi arı karides veya kristal kırmızı karidese en uygun bir bakımın uygulanması hiçbir problem yaratmaz. Yaşamsal su parametreleri ile aynı seviyede olmuş olmaları bize bu yolu açar. Bakımlarına göre renkleri değişmektedir. Arı karideslerin yabancı piyasalarda renkleri mavi ile kahverengimsi ya da morumsu tonlarda renkleri vardır. Arı karideslerin doğadaki renkleri mavi değildir beslenme ve bakım ile mavi rengi alırlar.

Arı Karides Kimliği
" } ] }