{ "title": "Amano Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Amano-Karides-99.jpg", "date": "21.01.2024 04:05:11", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Amano karides, Bilimsel isim olarak Caridina Japonica olan bu canlılar Takashi Amano'nun araştırmaları neticesiyle akvaryum hayatına 1995 senesinde kazandırılmıştır. Görüntü olarak yarı-transparan kahverengi tonlara sahip bir karides türüdür. Amano karidesi baş tarafından kuyruğa kadar devamlı olan koyu-sarı bir şeridi ve karın kısmında da siyah noktaları var olan 4-5 cm'ye kadar büyüyebilen canlılardır. Akvaryumda büyüyen her çeşit yosunu ve atık yemi tüketen canlılardır. Ayrıca izlemesi de çok zevkli canlılardır. Başta Japonya olmak üzere uzak doğuda da bulunan canlı türüdür. Adalarda ve denize akan akarsularda ve bataklıklarda hayat sürdürürler.

Amano karides bakım koşulları nelerdir; Amano karidesler en az olarak 25 litrelik olan tanklarda gözetlenmesi gerekir. Isı olarak 16-29 derecelik bir aralıkta bakılabilir. Ayrıca tatlı su canlıları olmasına rağmen biraz tuzluluğa da tolerans gösterebilir. Ph 6 ve 7,6 aralıklarında olup KH 3-10 aralıklarındaki sularda yaşamlarını da sürdürebilirler. Su değerleri konusunda hassas olmadıklarından dolayı bakımı ise kolaydır. İçinde bulundukları tankta bir miktar moss, bitki ve saklanılması gereken alan meydana getirilmesi iyi olacaktır.

Amano karidesin beslenme alışkanlıkları nasıl olur; Amano karidesi omnivor bir canlı türüdür. Hem etçil hem de otçul olarak beslenirler. Temel besin ögeleri yosun olduğundan dolayı az sayıda tankta besliyorsak ve tankta moss ve bitkiler de bulunuyorsa balıklara verilen yemlerin de artıkları ile bu canlılara özel bir yem verilmesi gerekli olmayabilir. Fakat tüm karidesler için kullanılan yemleri bunlar için de kullanmamız mümkündür. Karidesler için özel olarak üretilen yemler canlının ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanıp gelişim ve üremeyi daha iyi desteklemektedir.

Amano karideslerin üretimi nasıl olur; Amano karidesleri, metamorfoz yani başkalaşım geçiren canlı türlerindendir. Yavruları Sakura karidesindeki gibi yetişkinlerin bir ufak kopyasına benzer değil de larva şeklindedir. Üretimi çok zordur. Yetişkin amano karidesleri yumurtalarını okyanusa doğru açılan akıntılara bırakırlar ve yumurtadan çıkan yavrular başkalaşım evrelerini deniz suyunun yosunlu olan taraflarında tamamlamış olup, ebeveynlerinin yanlarına doğru göç etmektedirler. Amano karidesleri üretim zamanında ise bu döngü taklit edilmeye özen gösterilmektedir. Çift olduklarında 45 günde bir ürerler. Amano karideslerinin olduğu tankta temizlik amaçlı olarak amano karidesleri bulunuyorsa, üretmek gibi bir amaç yoksa yavrular da balıklara canlı bir yem olabilmektedir.

Amano karideslerinde cinsiyet ayırımı nasıl yapılır; Amano karideslerinin dişi olanları erkeklere göre çok büyüktür. Dişilerinde karın tarafındaki izler kesik çizgilere benzemektedir. Bu izler erkeklerde ise nokta şeklinde olup erkeklerinin boyları dişilere göre küçüktür. Hamile dişilerin karınlarında yumurtalar görülebilir.
" } ] }