{ "title": "Akvaryum Karides", "image": "https://www.karides.gen.tr/images/Akvaryum-Karides-79.JPG", "date": "21.01.2024 22:44:44", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Akvaryum karides: Akvaryumlarda yetişen birçok karides türlerinin tatlı su akvaryumlarında bakımları oldukça kolaydır. Su koşulları, değerleri çok geniş bir yelpazede olabilmektedir. Vakitlerinin çoğunu yaprak ve bitki üzerinde oluşmuş olan organizmalarla beslenerek geçer. Bunu yaparlarken yapraklara ve bitkilere hiçbir şekilde zararları dokunmaz. Değişik bitki türleri ile hiçbir sorunu olmaksızın yaşarlar ancak en çok mutlu oldukları ve keyif aldıkları bitkiler de olduğu söylenmektedir.
Karidesler akvaryum içerinde kendilerini gizleyebilecekleri yerler ararlar. Bitkiler bunun için çok uygun yerleri bulmalarını sağlamaktadır. Saklanma alanı oluştururken, Dekor seviyesini ayarlayıcı çok yönlü yararları ile kullandıkları gözlenmiştir.
Karidesler, yaşadıkları zemine oldukça duyarlılık gösterirler. Eğer zemin açık bir renkte ise karidesin renkleri belli bir süre geçince solacak ve hatta şeffaf olduğu görülecektir. Koyu renkli zeminlerde ise renklerinde koyulaştığı görülecektir. Renklerin daha canlı ve parlak olabilmesi için pH seviyesine, suyun sıcaklık derecesine ve yem çeşitleri ile dengeli beslenmelerine çok dikkat edilmelidir.
Akvaryum tankı içerisinde bazı zamanlarda beyaz mat renkte yüzen karides kabukları görülebilmektedir. Bundan dolayı endişelenmeye gerek yoktur. Karidesler aniden oluşan sudaki ısı değişkenliklerinden ve büyüdüklerinden kabuklarını değiştirirler. Su yüzeyinde oluşan kabukları temizlemeye gerek yok karidesler kabuk değiştirirken harcadıkları mineralleri kendi kabuklarını yiyerekten tekrar, alırlar.

Akvaryum Karides Beslenmesi: Karidesler çok iyi birer tüketicidirler. Ancak sağlıklı bir şekilde gelişimleri için doğal olarak beslenmelerine dikkat edilmelidir. Karbonhidrat ve protein yönünden zayıf, lif oranından çok yüksek besinlerin seçilmesi oldukça önem arz etmektedir.
Doğal ortamlarda suya düşen yapraklar, böcekler karidesler tarafından hemen tüketilir. Meşe, dut, ceviz, kavak, fındık, söğüt gibi ağaçlarının sonbaharda olgunlaşarak kendiliğinden suya düşen yapraklar ve kızılağaç kozalarında kullanılabilir Karidesler kabuk değiştirdiğinde kalsiyum ve asit ihtiyacı duymaktadır. Kuru yapraklar asit içerdiğinden yeni çıkan kabuk için çok faydası vardır. Sindirimi de oldukça kolaylaştırır. İçerisindeki bazı maddeler antiseptik özelliği olduğundan parazit ve mantarların oluşumunu ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Salatalık, biber, kabak, domates gibi sebzeler haşlanıp kullanılabilir. Ancak bu sebzeleri organik olarak kullanılması çok yararlı olacaktır.
" } ] }